MIECHUNKA jadalna (peruwiańska) - właściwości i wartości odżywcze
Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana "złotą jagodą". Nic dziwnego - malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze posiada miechunka.
Spis treści
- Jak wygląda miechunka jadalna (peruwiańska)?
- Miechunka jadalna (peruwiańska) - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- Miechunka jadalna (peruwiańska) - zastosowanie w kuchni
Miechunka jadalna (peruwiańska), znana także jako physalis (od łacińskiej nazwy Physalis peruviana L.), wiśnia peruwiańska lub rodzynek brazylijski, to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne doceniono już dawno temu w Ameryce Południowej, gdzie jest nazywana złotą jagodą Inków. Obecnie miechunka jest uprawiana niemalże na całym świecie.
Inne popularne rodzaje miechunki to miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) i miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica Lam.). Jednak nie posiadają one tylu wartości odżywczych i takich walorów smakowych jak miechunka peruwiańska.
Jak wygląda miechunka jadalna (peruwiańska)?
Owoc miechunki, który jest wielkości pomidorka koktajlowego i ma barwę pomarańczowozłotą, ukryty jest w jasnobrązowej otoczce, przypominającej chiński lampion (są to tzw. mieszki). Miechunkę peruwiańską należy odróżnić do miechunki rozdętej, której owoc zamknięty jest w charakterystycznej, intensywnie pomarańczowej lub pomarańczowoczerwonej otoczce.
Miechunka należy do tej samej rodziny co pomidor, bakłażan czy papryka, czyli do rodziny warzyw psiankowatych.
Owoce miechunki odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa. Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.
Wartość odżywcza miechunki w 100 g
Wartość energetyczna - 53 kcalBiałko ogółem - 1,9 gTłuszcz - 0,70 g Węglowodany - 11,20 g
Witaminy
Witamina C - 11,10 mgTiamina (wit. B1) - 0,110 mgRyboflawina (wit. B2) - 0,040 mgNiacyna (wit. B3) - 2,800 mgWitamina A - 720 IU
Minerały
Wapń - 9 mgŻelazo - 1 mgFosfor - 40 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Miechunka jadalna (peruwiańska) - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Miechunka zawiera witaminę C (11,10 mg/100 g), która może zapobiec jesienno-zimowym przeziębieniom, wspomaga układ krwionośny (uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie) oraz wzmacnia stawy i kości. Ponadto kwas askorbinowy neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za proces jej starzenia się.
Miechunka to także skarbnica witaminy A (720 IU/100 g), która również wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry. Ponadto odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A bierze udział w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który daje możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu.
Owoce miechunki peruwiańskiej są także źródłem witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, poprawiają sprawność intelektualną, nastrój i stan zdrowia psychicznego.
Miechunka zawiera także wapń (9 mg/100 g) i spore ilości fosforu (40 mg/100 g) - pierwiastki mineralne, które współuczestniczą w mineralizacji kości i zębów.
Niektórzy uważają, że zawarte w owocach miechunki pestki mają łagodne działanie oczyszczające, w związku z tym polecane są w przypadku problemów z trawieniem i zaparciami.
Warto wiedzieć, że w medycynie ludowej miechunka stosowana była jako środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwreumatyczny.
Miechunka jadalna (peruwiańska) - gdzie kupić?
Miechunkę można kupić w sklepach. Kupując miechunkę, należy zwrócić uwagę na kolor owoców - powinny być one pomarańczowe. Żółte i zielone będą niedojrzałe (a co za tym idzie - zbyt kwaśne), z kolei brązowe przejrzałe.
Miechunka jadalna (peruwiańska) - jak jeść?
Owoce należy wyjąć z "lampionu" i umyć pod bieżącą wodą. Mogą być jadane surowe.
Miechunka jadalna (peruwiańska) - zastosowanie w kuchni
Miechunka może stanowić bazę przetworów - dżemów, konfitur, galaretek itp., a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast, jak również stanowić dekorację tradycyjnych wypieków.
Z kolei suszona miechunka jest zdrową alternatywą dla chipsów, paluszków, krakersów i innych niezdrowych przekąsek. Suszone owoce mogą być również dodatkiem do jogurtu czy muesli. Warto wiedzieć, że suszona miechunka zawiera średnio 343 kcal, 79 g węglowodanów, 6 g białka i 1 g tłuszczu w 100 g.