MIECHUNKA jadalna (peruwiańska) - właściwości i wartości odżywcze
Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana "złotą jagodą". Nic dziwnego - malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze posiada miechunka.
Spis treści
Miechunka jadalna (peruwiańska), znana także jako physalis (od łacińskiej nazwy Physalis peruviana L.), wiśnia peruwiańska lub rodzynek brazylijski, to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne doceniono już dawno temu w Ameryce Południowej, gdzie jest nazywana złotą jagodą Inków. Obecnie miechunka jest uprawiana niemalże na całym świecie.
Inne popularne rodzaje miechunki to miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) i miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica Lam.). Jednak nie posiadają one tylu wartości odżywczych i takich walorów smakowych jak miechunka peruwiańska.
Jak wygląda miechunka jadalna (peruwiańska)?
Owoc miechunki, który jest wielkości pomidorka koktajlowego i ma barwę pomarańczowozłotą, ukryty jest w jasnobrązowej otoczce, przypominającej chiński lampion (są to tzw. mieszki). Miechunkę peruwiańską należy odróżnić do miechunki rozdętej, której owoc zamknięty jest w charakterystycznej, intensywnie pomarańczowej lub pomarańczowoczerwonej otoczce.
Miechunka należy do tej samej rodziny co pomidor, bakłażan czy papryka, czyli do rodziny warzyw psiankowatych.
Owoce miechunki odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa. Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.
Wartość odżywcza miechunki w 100 g
Wartość energetyczna - 53 kcalBiałko ogółem - 1,9 gTłuszcz - 0,70 g Węglowodany - 11,20 g
Witaminy
Witamina C - 11,10 mgTiamina (wit. B1) - 0,110 mgRyboflawina (wit. B2) - 0,040 mgNiacyna (wit. B3) - 2,800 mgWitamina A - 720 IU
Minerały
Wapń - 9 mgŻelazo - 1 mgFosfor - 40 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Miechunka jadalna (peruwiańska) - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Miechunka zawiera witaminę C (11,10 mg/100 g), która może zapobiec jesienno-zimowym przeziębieniom, wspomaga układ krwionośny (uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie) oraz wzmacnia stawy i kości. Ponadto kwas askorbinowy neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za proces jej starzenia się.
Miechunka to także skarbnica witaminy A (720 IU/100 g), która również wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry. Ponadto odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A bierze udział w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który daje możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu.
Owoce miechunki peruwiańskiej są także źródłem witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, poprawiają sprawność intelektualną, nastrój i stan zdrowia psychicznego.
Miechunka zawiera także wapń (9 mg/100 g) i spore ilości fosforu (40 mg/100 g) - pierwiastki mineralne, które współuczestniczą w mineralizacji kości i zębów.
Niektórzy uważają, że zawarte w owocach miechunki pestki mają łagodne działanie oczyszczające, w związku z tym polecane są w przypadku problemów z trawieniem i zaparciami.
Warto wiedzieć, że w medycynie ludowej miechunka stosowana była jako środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwreumatyczny.
Miechunka jadalna (peruwiańska) - gdzie kupić?
Miechunkę można kupić w sklepach. Kupując miechunkę, należy zwrócić uwagę na kolor owoców - powinny być one pomarańczowe. Żółte i zielone będą niedojrzałe (a co za tym idzie - zbyt kwaśne), z kolei brązowe przejrzałe.
Miechunka jadalna (peruwiańska) - jak jeść?
Owoce należy wyjąć z "lampionu" i umyć pod bieżącą wodą. Mogą być jadane surowe.
Miechunka jadalna (peruwiańska) - zastosowanie w kuchni
Miechunka może stanowić bazę przetworów - dżemów, konfitur, galaretek itp., a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast, jak również stanowić dekorację tradycyjnych wypieków.
Z kolei suszona miechunka jest zdrową alternatywą dla chipsów, paluszków, krakersów i innych niezdrowych przekąsek. Suszone owoce mogą być również dodatkiem do jogurtu czy muesli. Warto wiedzieć, że suszona miechunka zawiera średnio 343 kcal, 79 g węglowodanów, 6 g białka i 1 g tłuszczu w 100 g.