Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

2012-11-20 12:14

Owoc kaki czyli persymona albo szaron jest przybyszem z Chin. Kaki wygląda jak pomidor a smakuje jak śliwka. Jest w polskich sklepach i warto go spróbować. Owoc kaki to źródło witaminy A, przeciwutleniaczy i przeciwrakowych fitozwiązków.

Owoc kaki - pomidor smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl Owoc kaki

Spis treści

  1. Owoc kaki - lecznicze właściwości
  2. Owoc kaki na deser

Owoc kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym - proantocyjanidynę, epikatechinę oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Właściwości owocu kaki są bardzo interesujące. Liście owocu kaki stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Owoc kaki - lecznicze właściwości

Jedzenie owocu kaki jest wskazane gdy mam skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu. Istnieją badania, które pokazały, że osoby, które włączyły do swojej diety kaki zanotowały nie tylko obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu, ale także miały niższe niż poprzednio trójglicerydy oraz niższe stężenie złego cholesterolu LDL. Inne badania pokazały, że wyciąg z owocu kaki ma zdolność hamowania rozwoju zmienionych komórek w białaczce. Okazało się, że wywołuje apoptozę - czyli zaprogramowaną śmierć komórek.

Owoc kaki na deser

Owoce kaki są słodkie, a przez to kaloryczne. Ale stanowią wyśmienity deser, bo poza słodyczą przynoszą też wartości odżywcze. Przede wszystkim karoteny, witaminę A i C, a także wapń. Kaki jest bardzo dobrymi smacznym źródłem wapnia, więc kobiety mogą śmiało włączyć go do swojej diety. zawiera także potas i żelazo. Kaki jest znacznie lepszym deserem niż ciastko. Owoc, który ma chyba najwięcej nazw na świecie (persymona, szaron, hurma, hebanowiec - to tylko kilka z nich) najlepszy jest na surowo. Można jednak przyrządzać z niego galaretki i dżemy, pasuje do sałatek owocowych i jako dodatek do lodów. Kaki jada się także suszone i kandyzowane.