Mleko baziowe piły już nasze babcie. Wystarczą dwa składniki, by zwalczyć przeziębienie
Ten wyjątkowo pyszny napój wspomaga walkę organizmu z przeziębieniem i grypą. Przepis na mleko baziowe jest tak prosty, że sięgały po nie już nasze babcie. Wystarczą dosłownie dwa składniki, by przygotować tę miksturę.
Bazie kotki, czyli puchate, młode kwiatostany wierzby, kojarzą się najczęściej z wiosną, a co za tym idzie, też z Wielkanocą. Jak się jednak okazuje, mają one właściwości spożywcze. Można z nich przygotować smaczny, mleczny napój obfitujący w liczne składniki odżywcze i działający pozytywnie na zdrowie.
Właściwości prozdrowotne "kotków"
Już nasze babcie piły tę miksturę na wzmocnienie odporności, bo wiedziały, ile dobroci w sobie kryje. Bazie kotki zawierają salicylany (głównie estry kwasu salicylowego), które działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Dlatego warto sięgać po mleczko z bazi, gdy dopada nas przeziębienie lub grypa. Może okazać się też pomocne w leczeniu objawów m.in. kataru czy bólów mięśniowych.
Co więcej, kwas acetylosalicylowy wykazuje działanie charakterystyczne dla grupy NLPZ tzw. niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Jego regularnie stosowanie hamuje powstawanie zakrzepów, co w rezultacie może spowodować zamknięcie światła tętnicy. Dzięki temu zmniejsza on ryzyko zawału serca lub działa wspomagająco w przypadku jego wystąpienia. Mleko baziowe, które bogate jest w salicylany, może sprawdzić się także w profilaktyce udaru mózgu czy zatorów płucnych.
Te osoby nie powinny pić mleka baziowego
Choć mleko baziowe ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, to jednak nie jest napojem dla każdego. Nie powinny go spożywać osoby z alergią lub nadwrażliwością na salicylany oraz osoby z alergią na białka mleka krowiego.
Tej mikstury nie mogą włączyć do swojej diety także osoby, które zmagają się z astmą oskrzelową, chorobami nerek, wątroby, zaburzeniami krzepnięcia krwi oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy. Szczególną ostrożność powinny też zachować kobiety w ciąży i dzieci. Warto jednak skonsultować picie mleka baziowego z lekarzem pierwszego kontaktu.
Jak zrobić mleko baziowe?
Przepis na mleko z kotków wierzbowych jest banalnie prosty i nie pochłania zbyt dużo czasu. Do przygotowania jednej porcji napoju wystarczą dwa składniki:
- 1 łyżka świeżych lub suszonych bazi kotków,
- 1 szklanka mleka.
W pierwszej kolejności należy podgrzać mleko w rondelku i zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Następnie dodać bazie i odstawić napój na ok. 10 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu można go przecedzić przez sitko lub podawać razem z baziami.
Jak widać przepis na mleko baziowe, to nic skomplikowanego. Aby wzbogacić smak tej mikstury, można do niej dodać niewielką ilość miodu, cynamonu, goździków lub soku z pigwy. Na zdrowie!