Pozytywnie działa na układ pokarmowy i zapobiega zaparciom. Ale nie każdy powinien ją pić
Ten smaczny napój jest esencją z prażonych zbóż, która nie podwyższa ciśnienia krwi, wspomaga układ nerwowy i obniża poziom "złego cholesterolu". Choć zawiera wiele cennych składników odżywczych, nie wszyscy mogą jednak po niego sięgać.
Niektóre właściwości prozdrowotne kawy zbożowej
Chodzi tu o nic innego jak o kawę zbożową, która postrzegana jest jako zamiennik prawdziwej, czarnej kawy. Powstaje ona w procesie prażenia nasion żyta, pszenicy, jęczmienia, a także roślin m.in. cykorii. W jej składzie natomiast nie znajdziemy kofeiny, ale za to obfituje w moc składników odżywczych takich jak: błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez czy polifenole. Nie zawiera konserwantów ani barwników.
Kawę zbożową cechują niepowtarzalny smak, aromat, mała ilość kalorii oraz liczne właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość błonnika zmniejsza uczucie głodu, wspomaga perystaltykę jelit oraz poprawia procesy przemiany materii. Ma także zdolność zmniejszania poziomu "złego cholesterolu" (inaczej: LDL) oraz zbawiennie wpływa na stan i funkcjonowanie układu nerwowego.
Kto nie powinien pić kawy zbożowej?
Mimo że kawa jest zdrowym i pysznym napojem, to jednak nie każdy może włączyć ją do swojej diety. Są osoby, które powinny ograniczyć jej spożywanie, czyli osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością. Dlatego, że kawa zbożowa zaliczana jest do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a co za tym idzie, szybko podnosi poziom cukru we krwi.
Nie należy zapominać, że ten napój zawiera gluten, przez co nie mogą go spożywać osoby mające nietolerancję i cierpiące na celiakię. Są jednak dostępne na rynku bezglutenowe kawy zbożowe lub kawa z cykorii, zatem te produkty mogą włączyć do swojego menu ci, którzy chorują na glutenozależną chorobę trzewną.
Poza tym kawa zbożowa zawiera niewielkie ilości substancji toksycznej tzw. akrylamidu, który pojawia się w procesie prażenia ziaren zbóż. Nie przekraczają one jednak norm dopuszczalnych przez Komisję Europejską. Mając to na uwadze, warto spożywać kawę zbożową w rozsądnych ilościach, maksymalnie 3-4 razy dziennie. Z racji tego, że nie ma właściwości pobudzających, może być podawana dzieciom, ale z zachowaniem umiaru. Najmłodsi mogą wypić dziennie nie więcej niż jeden kubek tego napoju.
Polecany artykuł: