Mówią na nią "boża roślina". Wspomaga leczenie nowotworów i nie tylko
Ziołolecznictwo znane jest od wieków. Jednak z czasem zapominamy o dobroczynnym działaniu roślin. Warto wzbogacać codzienną dietę w składniki, które zapobiegną różnym chorobom, a także wspomogą leczenie. Jakie tajemnice skrywa czarnuszka i dlaczego zyskała miano “bożej rośliny”?
Czarnuszka cieszy się dużym zainteresowaniem w kręgach kulinarnych. Ziarna dodawane są nie tylko do pieczywa, ale także do wielu różnych dań. Okazuje się, że ta roślina ma wiele do zaoferowania pod kątem prozdrowotnym. Reguluje ciśnienie krwi, broni przed pasożytami, czy bakteriami. Zalet jej spożywania jest jednak znacznie więcej.
Czego nie wiesz o czarnuszce? Zwalcza wiele wirusów
Czarnuszka siewna to nie jest roślina, która występowała naturalnie w europejskim środowisku. Pochodzi z Iraku oraz Turcji, a jej cenne właściwości sprawiły, że zyskała popularność niemal na całym świecie. Uprawiana jest obecnie również na terenie Polski.
Lekarze doceniają właściwości tej rośliny, wskazując na grzybobójcze i bakteriobójcze działanie. W pracy naukowej dr Pawła Siudyma z Katedry Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakładu Chemii Fizycznej, Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wynika, iż czarnuszka ma leczniczy potencjał.
Z analiz wynika, iż tego typu zioła wykazują działanie antywirusowe i pomagają zwalczyć następujące patogeny:
- wirusa opryszczki,
- wirusa zapalenia wątroby typu C,
- koronawirusy,
- wirusa grypy.
Wszystko za sprawą składu ekstraktu z czarnuszki. Roślina zawiera duże stężenie związków bioaktywnych. Najcenniejszym z nich jest tymochinon.
Tymochinon, czyli jak czarnuszka siewna wpływa na twoje zdrowie
Wspomniany tymochinon jest izolowany z nasion czarnuszki i można go znaleźć między innymi w olejku eterycznym przyrządzanym właśnie z tej rośliny. Z obserwacji naukowców wynika, że ten związek fitochemiczny w dużym stopniu zmniejsza żywotność komórek ludzkiego raka okrężnicy.
Co więcej, wykazuje on także działanie przeciwnowotworowe w stosunku do komórek raka płuc. Z badań wynika również że obecny w czarnuszce siewnej tymochinon działa cytotoksycznie przeciw gruczolakorakowi trzustki, guzowi puchlinowemu Ehrlicha, chłoniakowi puchlinowemu Daltona, mięsakowi macicy, a także w stosunku do komórek białaczkowych.
Ponadto naukowcy odkryli, iż działa bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwutleniająco. Zalet włączenia ziaren lub oleju z czarnuszki do codziennej diety jest znacznie więcej. Roślina wspomaga leczenie następujących schorzeń:
- cukrzyca,
- osteoporoza,
- choroby pasożytnicze,
- nadciśnienie,
- astma,
- egzema,
- AZS (atopowe zapalenie skóry),
- problemy z laktacją.
Podkreślamy jednak, że stosowanie ziół nie może zastąpić zalecanej kuracji medycznej zastosowanej przez lekarzy. Co więcej, podczas leczenia określonych chorób, należy skonsultować ze specjalistą chęć stosowania czarnuszki, ponieważ mogą wystąpić sytuacje, kiedy połączenie ziół z lekami ostatecznie doprowadzi do osłabienia działania preparatu przepisanego przez lekarza.