Myślisz, że cytrusy to samo zdrowie? Lepiej uważaj, bo mogą szkodzić

2024-01-30 17:03

Cytrusy to niewątpliwie cenne źródło witamin. Wzbogacają smak potraw i deserów. Doskonale pasują do herbaty. Plasterek cytryny lub pomarańczy ożywia też smak wody. Czy w cytrusach może czaić się „zło”? Okazuje się, że mają jeden poważny minus, który może stanowić nawet zagrożenie dla zdrowia.

Myślisz, że cytrusy to samo zdrowie? Lepiej uważaj, bo mogą szkodzić
Autor: Getty Images Myślisz, że cytrusy to samo zdrowie? Lepiej uważaj, bo mogą szkodzić

Cytrusy - czy są bezpieczne dla zdrowia?

Na zimowym stole nigdy ich nie braknie, a czas świąt czy ferii kojarzy nam się jednoznacznie z mandarynkami, pomarańczami czy herbatą z cytryną.

W czasie, gdy drzewa naturalnie rosnące w Polsce nie owocują, możliwość sięgania po cytrusy stanowi doskonałą namiastkę lata.

W dodatku cytrusy stanowią źródło witamin, takich jak witamina A, witamina C, witamina E, a także przeciwutleniaczy. O świetnym smaku nawet nie trzeba wspominać. Zatem, jeśli chodzi o jedzenie cytrusów, co może pójść nie tak?

Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny

Uwaga na skórkę cytrusów 

Problemem w przypadku cytrusów jest długa podróż, którą muszą odbyć, zanim trafią do naszych domów. Żeby minimalizować straty związane m.in. z naturalnym psuciem owoców, producenci i importerzy korzystają ze środków konserwujących.

Pokrywają one skórkę owców. Tymczasem większość z nas nie myje cytrusów przed spożyciem, co skutkuje nieświadomym przeniesieniem szkodliwych substancji w czasie obierania ze skórki na miąższ. W ten sposób nieświadomie zjadamy toksyczne preparaty.

Sylwia Panek, znana w sieci jako „mama chemik”, prowadząca na Instagramie profil @wzdrowymdomu zwróciła uwagę na to, co może pokrywać skórkę cytrusów

Niestety bardzo często można tam [na skórce owoców cytrusowych - red.]spotkać ✖️imazalil i ✖️tiabendazol, czyli dwa fungicydy (zabezpieczają owoce przed zieloną pleśnią). W przypadku pierwszego z nich podejrzewa się, że może powodować nowotwory, a jednocześnie oba należą do substancji, które mają wpływ na nasz układ hormonalny” - czytamy w poście Sylwii Panek.

CZYTAJ TEŻ: Ten domowy syrop ze skórek zregeneruje i odmłodzi organizm. Wystarczą 2 składniki

W przypadku cytryn często na etykietach istnieje informacja o woskach, którymi je pokryto, np.: szelak E 904- naturalny, ale z owadów, więc nie dla wegan i wegetarian. Sprowadzany z Azji; wosk polietylenowy E 905 - wytwarzany z produktów ubocznych rafinacji ropy naftowej" - wymienia chemiczka.

Z tego względu zarówno cytrusy, jak i ręce po kontakcie z nimi, należy starannie myć. Należy też zastanowić się, czy i jak chcemy wykorzystać skórkę cytrusów, uwzględniając możliwe korzyści i ryzyko.