Ten domowy syrop ze skórek zregeneruje i odmłodzi organizm. Wystarczą 2 składniki
Sezon na cytrusy w pełni, a Polacy uwielbiają mandarynki. Te małe, słodkie owoce pełne soku mają tak wciągający smak, że szybko znika kilka sztuk. Najczęściej jednak pozbywamy się skórki, wyrzucając ją do kosza, a to spory błąd. Wiemy, w jakim celu może się przydać i dlaczego zdecydowanie warto ją wykorzystać.
Mandarynki, tak jak inne owoce, które odbywają do nas długą podróż, są wcześniej specjalnie zabezpieczone. Producenci w celu zabezpieczenia owoców przed patogenami i zepsuciem smarują skórkę woskiem carnauba lub szelakiem. Choć są to substancje pochodzenia naturalnego, to zdecydowanie warto umyć mandarynki przed obraniem.
Co zrobić ze skórek po mandarynkach?
Wspomniany szelak i wosk carnauba to substancje, które nie są szkodliwe dla zdrowia, ale mogą podrażniać układ pokarmowy. Dlatego zaleca się, aby przed obraniem umyć owoce, zwłaszcza jeśli borykamy się z refluksem czy alergiami.
Poza tym taka czynność może nam ułatwić przygotowanie syropu ze skórki po mandarynkach, czy domowej, aromatycznej herbaty. Grupa chińskich naukowców z College of Food Science and Biotechnology wykonała badania, z których wynika, że także w skórce mandarynek znajduje się bogactwo flawonoidów korzystnie wpływających na zdrowie człowieka.
To właśnie tego rodzaju organiczne związki chemiczne obecne w skórce cytrusów takich jak mandarynki, są uznawane za dobre źródło dietetycznych przeciwutleniaczy. Chronią komórki poprzez transfer wodoru, wychwytywanie wolnych rodników i chelatację jonów metali dwuwartościowych. Dzięki temu nie tylko spowalniają procesy starzenia, ale również wzmacniają odporność i chronią przed nowotworami.
Pomagają także regulować zespół metaboliczny i cukrzycę typu 2, objawiającą się hamowaniem α-glukozydazy, uwrażliwieniem na insulinę i obniżonym poziomem lipidów we krwi.
Syrop ze skórek po mandarynkach. Przepis na zdrowie
Zanim zabierzemy się za przygotowywanie domowego syropu lub herbatki, warto zaznaczyć, że najlepszym rozwiązaniem jest wybór ekologicznych owoców. Dzięki temu unikniemy dawki pestycydów tak szkodliwych dla zdrowia.
Składniki na syrop:
- skórka z 10 mandarynek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 goździki (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy drobno i wrzucamy do słoiczka. Ubijamy za pomocą tłuczka, aby pozyskać więcej soku. Zalewamy miodem, dodajemy goździki i dociskamy, wrzucając wcześniej pozostałą część skórki.
Całość okrywamy gazą jałową i zabezpieczamy gumką recepturką. Pozostawiamy na parapecie na 48 godzin, a następnie chowamy w lodówce. Syrop można już spożyć po 48 godzinach.
Przeciwwskazaniem do picia syropu jest insulinooporność oraz cukrzyca. Dlatego chcąc obniżyć cukier we krwi, lepszym rozwiązaniem będzie wysuszenie oczyszczonej skórki z mandarynek, pokruszenie na mniejsze kawałki. Dzięki temu w prosty sposób możemy przyrządzić w domu zimową herbatę o niezwykłym aromacie.