Na dobry wzrok, smukłą sylwetkę i świetną pamięć. Mało znane orzechy to przepis na zdrowie

2023-10-13 15:22

To orzechy, które są mało znane, a mogą stanowić doskonały dodatek i do ciast, i do mięs. Orzechy, których oryginalny smak to tylko jedna z wielu zalet. Korzystnie wpływają na zdrowie ciała i umysłu. Są świetnym pomysłem na przekąskę w okresie wzmożonego napięcia nerwowego, dla zestresowanych i zdających egzaminy. Przed państwem orzechy pekan.

Na dobry wzrok, smukłą sylwetkę i świetną pamięć. Mało znane orzechy to przepis na zdrowie
Autor: GettyImages Na dobry wzrok, smukłą sylwetkę i świetną pamięć. Mało znane orzechy to przepis na zdrowie

Orzechy pekan - co to

Orzechy pekan znane i lubiane wśród rdzennych Amerykanów dotarły do Europy w XVI wieku. Nadal jednak Te orzechy nie są tak znane, jak włoskie czy laskowe, a nawet ziemne. A jednak są zdrowsze od włoskich, a smakują... ciekawie – słodko-gorzko. Dlaczego warto po nie sięgać?

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy pekan - wygląd, smak, właściwości

Orzechy pekan ze względu na specyficzny smak można dodawać zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, ale też serów i mięs.

Świetnie smakują też jako przekąska lub w zdrowych orzechowych mieszankach. Mają twarde skorupki o podłużnym kształcie, a w środku są podobne do orzechów włoskich, ale mają mniej nierówności na powierzchni. Zalety orzechów pekan to:

  • wysoka zawartość antyoksydantów. Najwyższa – w porównaniu z innymi orzechami! Obecność fenoli, kwasów fenolowych i flawonoidów oraz garbników to atuty orzechów pekan. Dzięki temu zmniejszają tempo procesów starzenia.
  • orzechy pekan to także źródło wielu witamin: A, C, E, K i z grupy B. Działają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, spowalniając procesy starzenia. Wspierają układ nerwowy
  • minerały: cynk, miedź, magnez oraz fosfor i potas, sprzyjające prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni. Korzystnie działają też na układ krążenia.
  • wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia i właściwego poziomu cholesterolu.
  • działają na układ pokarmowy. Orzechy pekan m.in. przyspieszają metabolizm dzięki zawartości błonnika. Pozwalają też utrzymać uczucie sytości na dłużej.

Zalety jedzenia orzechów pekan (i jedna wada)

Regularne spożywanie orzechów pekan może zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia, a nawet niektórych nowotworów. Orzechy pekan również wspierają procesy myślenia. Usprawniają pamięć, więc są świetną przekąską w czasie egzaminów. 

Uważa się, że orzechy mogą przełożyć się na zmniejszenie objawów PMS czy menopauzy, pomoc w stanach napięcia nerwowego. Maja pozytywne oddziaływanie na narząd wzroku. Mogą być również pomocne w zapobieganiu osteoporozy.

Jak wszystkie orzechy, także orzechy pekan są kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z dzienna dawka. Kilka sztuk do 50 g dziennie to optymalna porcja. W 100g orzechow pekan jest aż 700 kcal.