Na serce, zdrowe oczy i szczupłą talię. Warzywo o specyficznym smaku to prawdziwy hit
To niepozorne warzywo to istna skarbnica zdrowia. Jego zielone liście kryją w sobie szereg witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli chcesz zadbać o smukłą sylwetkę i prawidłową pracę układu krążenia, koniecznie wzbogać dietę o tę roślinę. A jeśli smak nie przypadnie ci do gustu, również mamy pomocne rozwiązanie.
Warzywa kapustne - rodzaje, zalety
Brokuły uchodzą za istną bombę witaminową. Kapusta, choć dla niektórych nie jest zalecana z uwagi na skutki takie, jak wzdęcia, to także warzywo, które warto uwzględniać w diecie. Kolejnym „kuzynem” tych warzyw jest jarmuż. Ta roślina z rodziny kapustowatych ma ciekawy smak i jeszcze więcej prozdrowotnych zalet.
Składniki, które kryje w sobie jarmuż, stanowią remedium na wiele dolegliwości, wśród nich są m.in. korzystny wpływ na masę ciała, na układ krwionośny, na narząd wzroku. A to wciąż nie jest koniec zalet jarmużu!
Jarmuż - właściwości, wpływ na organizm
Jarmuż, jako warzywo krzyżowe, jest spokrewniony ze wspomnianą kapustą i brokułami, jak również z kalafiorem czy brukselką. Bywa zielony, niekiedy fioletowy. Pożywne liście to źródło bogactwa witamin i minerałów.
W jarmużu znajdziemy: węglowodany, błonnik, witaminy: A, C i K, minerały: magnez, potas, wapń, żelazo... i tylko 35 kcal na 100g! Jarmuż zawiera też antyoksydanty, które uważa się za doskonały sposób na przeciwdziałanie procesom starzenia.
Jarmuż zawiera też cenne flawonoidy (kweretynę, kemferol) i polifenole. Uważa się, że mogą one sprzyjać zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie, a także sprzyjać prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Ponadto jarmuż jest źródłem beta-karotenu. Uważa się, że niektóre substancje obecne w jarmużu, jak m.in. sulforafan, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Fakt, że jarmuż jest niskokaloryczny, sprawia, że można go jeść bez obaw o smukłą sylwetkę. Z kolei obecność błonnika sprzyja prawidłowemu trawieniu i w konsekwencji również może pomagać utrzymać prawidłową masę ciała.
Zauważono również, że jarmuż może ułatwiać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Trwają też badania nad wykorzystywaniem jarmużu w terapii osób z zespołem metabolicznych.
Zauważono, że u pacjentów z grupy badawczej obniżeniu uległo ciśnienie krwi, „zły” cholesterol, poziom cukru we krwi i zmniejszyła się objętość tkanki tłuszczowej, szczególnie na brzuchu. Ustalenia wymagają weryfikacji na większej grupie pacjentów.
Ponadto zawarte w jarmużu luteina i zeakantyna, które są przeciwutleniaczami, zmniejszają ryzyko chorób degeneracyjnych dotyczących narządu wzroku.
Przekonuje cię powyższa lista, ale smak jarmużu niekoniecznie przypadł do gustu? Nic straconego. Te same zalety znajdziesz w innych warzywach kapustnych.