Na wiosenne infekcje weź dziennie 3 łyżeczki. Ten prosty syrop wzmocni odporność i zmniejszy kaszel

2024-03-28 11:54

Wiosna to czas, w którym przyroda budzi się do życia, a my możemy obficie czerpać z dobrodziejstw tej przyrody. Takim dobrodziejstwem jest syrop, który możemy przygotować z rośliny porastającej nasze pola, łąki i zwykłe trawniki. Sprawdź, jak wykorzystać popularną roślinę dla poprawy zdrowia.

Na wiosenne infekcje weź dziennie 3 łyżeczki. Ten prosty syrop wzmocni odporność i zmniejszy kaszel
Autor: GettyImages Na wiosenne infekcje weź dziennie 3 łyżeczki. Ten prosty syrop wzmocni odporność i zmniejszy kaszel

Naturalne sposoby na wiosenne przeziębienie

Wiosna ma to do siebie, że pogoda bywa zmienna. Słońce, deszcz, wysokie temperatury i przymrozki mieszają się w wiosennym tyglu, sprzyjając podatności na sezonowe infekcje. Do tego mogą dochodzić objawy alergii, które sprzyjają podrażnieniu błon śluzowych nosa i gardła, a w rezultacie mogą przyczyniać się do wnikania wirusów i bakterii do organizmu.

Na szczęście są na to sposoby. Znajdziemy w naturze rośliny, z których możemy przygotować domowe specyfiki, sprzyjające poprawie zdrowia.

CZYTAJ TEŻ: Syrop z czarnego bzu – właściwości, przeciwwskazania. Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Beszamel - syropy na przeziębienie

Podbiał - pomijana roślina, która jest skarbnicą zdrowia 

Do takich roślin należy podbiał. Zawiera wiele substancji śluzowych. To dzięki nim podbiał może wspierać rozrzedzanie wydzieliny, sprzyjać przyspieszeniu powrotu do zdrowia w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej i dróg oddechowych.

W dodatku podbiał ma przypisywane właściwości antybakteryjne. Może skutecznie wspierać odporność i ułatwiać powrót do zdrowia i odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Przepis na syrop z podbiału - leczy kaszel, poprawia odporność

Jak przygotować prozdrowotny syrop z podbiału? Zbierz rozwinięte kwiaty podbiału, po czym ułóż w dużym słoju, na przemian z warstwami cukru – tak, żeby wierzchnią warstwę stanowił cukier.

Słoik należy zakręcić i umieścić w nasłonecznionym miejscu na co najmniej tydzień. Potem można odcedzić syrop i zlać do ciemnej buteleczki.

Zaleca się, aby stosować syrop wiosną i jesienią, czyli w okresach przesilenia, gdy organizm może potrzebować szczególnego wsparcia, żeby zachować odporność. Syrop z podbiału można stosować przez 5-6 tygodni, zażywając 3 razy dziennie jedną łyżeczkę.

CZYTAJ TEŻ: Na odporność, szczupłą talię i zdrowe krążenie. Jesienny syrop, który zrobisz w kilka minut

Alternatywą dla syropu z podbiału jest napar z jego kwiatów. W tym celu kwiaty należy ususzyć, a następnie zaparzać, jak inne zioła.

Kwiaty podbiału rosną w lasach, na łąkach, a nawet niekiedy na trawnikach, ale pamiętajmy, żeby zbierać te, które znajdziemy z dala od ruchliwych dróg i zakładów przemysłowych.

Syrop z podbiału - przeciwwskazania 

Odradzany jest dzieciom, osobom w ciąży oraz pacjentom zmagającym się z chorobami dróg żółciowych lub wątroby. To za sprawą znajdujących się w podbiale alkaloidów pirolizydynowych (Pas), które mogą szkodzić wątrobie.

Jeśli po syropie z podbiału wystąpią takie objawy jak biegunka, wymioty, czy bóle brzucha, należy zaprzestać stosowania.

SPRAWDŹ TEŻ: Domowe syropy na kaszel - przepisy