Na odporność, szczupłą talię i zdrowe krążenie. Jesienny syrop, który zrobisz w kilka minut

2023-10-03 13:22

Ten syrop to prawdziwy smak jesieni: aromatyczny, intensywny i przede wszystkim - bardzo zdrowy. Gdy za oknem zaczyna się plucha, temperatury spadają, a wirusy zbierają swoje żniwo, to doskonały moment, żeby wzmocnić organizm w naturalny sposób. Zdrowy syrop przygotujesz samodzielnie w domu. Sprawdź przepis i listę jego zalet.

Na odporność, szczupłą talię i zdrowe krążenie. Jesienny syrop, który zrobisz w kilka minut
Autor: GettyImages Na odporność, szczupłą talię i zdrowe krążenie. Jesienny syrop, który zrobisz w kilka minut

Syrop imbirowy - przepis na zdrowie jesienią

Syrop imbirowy to jeden z tych naturalnych preparatów, które stanowią jesienny „must have”. To bomba witamin, która zmniejsza ryzyko przeziębienia, zmniejsza dolegliwości żołądkowe i może sprzyjać zachowaniu smukłej sylwetki. A to dopiero początek listy zalet syropu imbirowego.

CZYTAJ TEŻ: Szot z imbirem potrafi zdziałać cuda. Dodaj jeszcze dwa składniki

Syrop imbirowy, jak większość naturalnych preparatów, żeby działać, wymaga regularnego spożywania. Jego ciekawy intensywny smak sprawia, że stanowi świetny napój po rozcieńczeniu wodą, może być też dodatkiem do herbat albo jesiennych i zimowych kaw.

Poradnik Zdrowie: komu imbir może szkodzić?

Syrop z imbiru - właściwości, zastosowanie

  • Syrop imbirowy zawiera m.in. witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy (B9)
  • Syrop imbirowy zawiera też minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo, a także olejki eteryczne
  • Syrop z imbiru Łagodzi dolegliwości pokarmowe, w tym ciążowe mdłości i chorobę lokomocyjną/chorobę morską
  • Syrop imbirowy przyspiesza metabolizm, sprzyja zmniejszeniu tkanki tłuszczowej
  • Syrop z imbiru zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, pomaga regulować ciśnienie krwi
  • Syrop imbirowyma naturalne właściwości przeciwbólowe
  • Sprzyja zachowaniu odporności w sezonie zwiększonej zachorowalności na infekcje wirusowe

Jak przygotować syrop imbirowy

Syrop imbirowy można robić w różnych wariantach smakowych, w zależności od indywidualnych preferencji. Zawsze bazą jest starty lub pokrojony w drobną kostkę korzeń imbiru. Do niego można dodać szczyptę cynamonu, anyżu, kurkumy albo goździków (albo miks tych przypraw).

Całość zalewamy miodem, a następnie doprawiamy sokiem z cytryny. Syrop należy przechowywać w lodówce i zużyć przed upływem tygodnia. Można również zrobić syrop z imbiru, gotując w wodzie starty korzeń, a następnie doprawiając miodem, cytryną i przyprawami i serwować na ciepło lub jako dodatek do herbaty.

CZYTAJ TEŻ: Napar z imbiru

Sok imbirowy można zrobić też w wariancie umożliwiającym dłuższe przechowywanie, poprzez zagotowanie pokrojonego korzenia imbiru z cukrem trzcinowym i wodą. Po godzinnym gotowaniu można zlać do butelek, a potem przechowywać w lodówce nawet przez 6 miesięcy.