Szot z imbirem potrafi zdziałać cuda. Dodaj jeszcze dwa składniki
Imbirowe szoty to świetny sposób na wzmocnienie odporności z wykorzystaniem naturalnych produktów. Ten skoncentrowany napój ze świeżego imbiru wzmocniony dodatkowymi składnikami pomoże zwalczyć wszelkie stany zapalne w organizmie. Jak go przygotować?
Imbirowy szot to skoncentrowany napój na bazie imbiru. Świetnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym na wzmocnienie odporności i uniknięcie infekcji. Imbir słynie z mocnego i ostrego smaku. By nie był aż tak intensywny, imbirowe szoty można wzbogacić dodatkowymi składnikami.
Jak zrobić domowy szot imbirowy?
Przygotowanie domowego szota jest bardzo proste. Podstawowym składnikiem mikstury jest oczywiście świeży i obrany korzeń imbiru. Imbir należy zblendować lub ewentualnie zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Do ok. 1/4 szklanki zblendowanego imbiru dodaj 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę miodu. Następnie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitego roztworu.
Imbirowy szot możesz również wzbogacić kurkumą, pieprzem cayenne lub sokiem ze świeżej pomarańczy.
Zalecaną dzienną dawką jest picie jednego szota (ok. 30 ml). Całą miksturę należy przechowywać w lodówce.
Szot z imbiru na odporność
Imbir jest źródłem silnych związków przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wonych rodników. To wszystko zawartości zingiberolu (olejku eterycznego) oraz substancji żywicowych (gingerolu i zinferonu).
Przeciwzapalne właściwości imbiru dowiodło dwumiesięczne badanie przeprowadzone na 64 osobach z cukrzycą typu 2. Wyniki pokazały, że przyjmowanie 2 g sproszkowanego imbiru dziennie znacznie obniżyło poziom białek zapalnych TNF-alfa i białka C-reaktywnego w porównaniu z przyjmowaniem placebo.
Na wzmocnienie odporności działają również dodawane do szota imbirowego składniki. Sok z cytryny, miód czy sproszkowana kurkuma, także mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ponadto cytryna jest źródłem witaminy C.
Kiedy lepiej nie pić szotów imbirowych?
Choć picie soków na bazie imbiru jest bardzo zdrowe, spożywanie go w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić niektórym osobom. Wszystko dlatego, że imbir ma działanie rozrzedzające krew. Dlatego osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny zachować szczególną ostrożność i nie przesadzać z ilością spożywanego imbiru.
Na imbir powinny również uważać osoby z cukrzycą. Wszystko dlatego, że spożywanie tego korzenia w dużych dawkach wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.