Pieprz cayenne: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego
Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości pieprzu kajeńskiego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania. Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu cayenne i ciesz się zdrowiem.
Pieprz cayenne to rodzaj przyprawy należącej do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które są powszechnie znane jako papryczki chili. Pieprz kajeński wyrabia się z papryki odmiany cayenne, która jest suszona, mielona i w takiej postaci trafia na nasz stół.
Pieprz cayenne a kapsaicyna
Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Pieprz cayenne: właściwości lecznicze
- przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
- przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
- antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna hamuje podział i rozrost komórek rakowych;
Ponadto pieprz kajeński wspomaga pracę:
- układu odpornościowego - wzmacnia odporność organizmu. Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.
- układu krążenia – chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.
- układu pokarmowego - leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.
Pieprz cayenne - przeciwwskazania
Pieprzu cayenne nie powinny spożywać bez konsultacji lekarskiej osoby przyjmujące ACE inhibitory i leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego. Ponadto pieprz cayenne może wchodzić w interakcje z aspiryną, ponieważ może on zmniejszyć skuteczność aspiryny jako leku przeciwbólowego, a ponadto zwiększyć ryzyko krwawienia. Z tej ostrej przyprawy powinny również zrezygnować osoby przyjmujące niektóre zioła (miłorząb, imbir, żeń-szeń) i leki rozrzedzające krew (np. warfaryna), gdyż może zwiększać ryzyko krwawienia.
Przeciwwskazaniem do stosowania pieprzu cayenne jest również przyjmowanie leków na cukrzycę (zawarta w pieprzu kapsaicyna obniża poziom cukru we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju hipoglikemii) oraz teofiliny - preparatu stosowanego w leczeniu chorób przebiegających ze zwężeniem dróg oddechowych (np. astmy oskrzelowej).
Źródło: Cayenne, University of Maryland Medical Center [ dostęp 26 października 2013]. Dostępny w internecie: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne
Pieprz cayenne a odchudzanie
Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Uwaga! Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania.
Skutki uboczne stosowania pieprzu kajeńskiego
Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
Pieprz cayenne w kuchni
Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.
Przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniącym ją przed światłem.
Pieprz cayenne - wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 318 kcal
Białko ogółem - 12.01 g
Tłuszcz - 17.27 g
Węglowodany - 56.63 g (w tym cukry proste 10.34)
Błonnik - 27.2 g
Witaminy
Witamina C – 76.4 mg
Tiamina – 0.328 mg
Ryboflawina – 0.919 mg
Niacyna - 8.701 mg
Witamina B6 - 2.450 mg
Kwas foliowy - 106 µg
Witamina A – 41610 IU
Witamina E – 29.83 mg
Witamina K - 80.3 µg
Minerały
Wapń – 148 mg
Żelazo - 7.80 mg
Magnez - 152 mg
Fosfor - 293 mg
Potas - 2014 mg
Sód – 30 mg
Cynk - 2.48 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference