Nabiał jest niezdrowy dla człowieka? Technolog żywności stawia sprawę jasno

2023-09-11 15:54

Od pewnego czasu w sieci pojawiają się głosy, że mleko krowie szkodzi zdrowiu i nie powinno być spożywane przez ludzi. Ten temat podniosła również technolożka żywności, która każdego dnia dzieli się wiedzą naukową w mediach społecznościowych. Czy nabiał faktycznie szkodzi człowiekowi?

Nabiał jest niezdrowy dla człowieka? Technolog żywności stawia sprawę jasno
Autor: Fot. Getty Images, tiktok.com/drkarolinakowalczyk

Mleko stało się tematem budzącym kontrowersje. Choć dawniej każdy traktował tego typu produkt jako gwarancję zdrowych kości i źródło białka, dziś jest sporo sceptyków klasycznej diety. Ekspertka i wykładowczyni uniwersytecka zadała internautom pytanie jak traktują produkty mleczne. Sama także odniosła się do popularnego tematu.

Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?

Czy mleko jest zdrowe? Specjalistka nie ma wątpliwości

Karolina Kowalczyk, dr inż. technologii żywności nagrała w mediach społecznościowych kolejny film odnoszący się do aktualnych trendów. Jak sama zaznacza coraz częściej spotyka się z artykułami i nagraniami, w których nie brakuje sceptycznych informacji na temat picia mleka oraz spożywania nabiału.

Mleko krowie jest dla cieląt, nie dla ludzi. Coraz częściej widzę takie TikToki, artykuły na różnych stronach. Ciekawa jestem waszego zdania. Czy wy też uważacie, że nabiał, czyli mleko krowie, sery, jogurty i inne przetwory są tak niezdrowe dla człowieka? - zapytała internautów ekspertka.

Chwilę później zaznaczyła jednak, że bez wapnia i białka trudno mówić o zdrowym funkcjonowaniu, ponieważ to właśnie te składniki są bardzo istotne w codziennej diecie. Odniosła się również do informacji, jakoby picie mleka miałoby wypłukiwać wapń. Podkreśliła, iż osobiście uważa, że to totalna bzdura.

Internauci także zabrali głos i choć w większości opowiedzieli się za prozdrowotnym wymiarze picia mleka to jednak były też krytyczne opinie. Pewien mężczyzna uznał, że w produktach dostępnych w tanich supermarketach znajduje się dużo “chemii”, stąd można wychodzić z założenia, że taka żywność nie nadaje się do spożywania przez ludzi. Wypowiedź skomentowała sama ekspertka, która na co dzień bada w laboratorium różne produkty.

- Nie zgodzę się z Panem, jest wielu producentów, którzy tworzą świetne jakościowo i czyste produkty, które też można znaleźć w markecie - podsumowała dr Kowalczyk.

"To woda a nie mleko”, czyli o czym mówią miejskie mity

W internecie pojawiły się także głosy, że mleko UHT to nic innego jak zabarwiona woda. Nie jest to prawdą - mleko UHT to produkt, który został tylko poddany krótkotrwałemu działaniu temperatury 135-150 stopni Celsjusza, przez co najmniej 2 sekundy. Zadaniem tego procesu jest wydłużenie świeżości mleka poprzez usunięcie patogennych mikroorganizmów.

Jak zaznacza Narodowe Centrum Edukacji Narodowej mleko UHT jest bogate w białko, tłuszcz, laktozę oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz wapń. Ekspertka także skomentowała mit, jakby mleko UHT było bez wartości.

- Oczywiście jest to nieprawda, a wiem to z praktyki, ponieważ badałam mleko UHT z mleczarni - podsumowuje specjalistka.