Nabiał

Ile jajek powinno się jeść? Czy jajka w diecie wspierają zdrowie, czy wręcz przeciwnie? Wokół jajek narosło wiele mitów i przekonań, tymczasem nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, czy jajka są zdrowe. Sprawdź, jakie właściwości ma jajko, ile jajko ma kalorii i jak jedzenie jajek wpływa na zdrowie i prawidłową dietę.
Nie jest tajemnicą, że flora jelitowa ma niezwykle istotny wpływ na zdrowie. Naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei i Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) uważają, że probiotyki mogą wesprzeć farmakologiczne leczenie depresji.
Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może je jeść, choć nie do woli. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i ile kalorii (kcal) mają jajka.
Parmezan to bardzo twardy ser uzyskiwany z mleka krowiego. Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez jego charakterystycznego smaku. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma parmezan, ile ma kalorii, jakie znalazł zastosowanie w kuchni oraz poznaj jego cenę.
Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być używane przez osoby uczulone na produkty mleczne. Sprawdź, jakie właściwości ma masło klarowane, jakie są jego wartości odżywcze i jak można przygotować je samodzielnie w domu.
Zsiadłe mleko bardzo łatwo przyrządzić samemu, ale pod warunkiem, że ma się odpowiednie do tego mleko. Warto jednak ponieść ten trud, bo zsiadłe mleko ma wiele zalet zdrowotnych. Jedną z najważniejszych jest, tak ważne w czasie pandemii COVID-19, naturalne wzmacnianie odporności organizmu. Jak zatem powstaje zsiadłe mleko i jak jeszcze działa na nasz organizm?
Obecnie na świecie produkuje się około 4 tys. gatunków sera, z czego w Polsce prawie 90. Zajrzyj do krótkiego przewodnika po gatunkach sera i dowiedz się, czym różni się np. niebieski Roquefort od Gorgonzoli.
Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową. Maślanka to także dobre źródło wapnia i lecytyny. Można pić ją jako orzeźwiający napój lub wykorzystać jako składnik dań, np. ciast i zup.
Jakie są rodzaje mleka? W Polsce najpopularniejsze jest mleko krowie, owcze chętnie pije się w Hiszpanii i Francji,  a w basenie Morza Śródziemnego popularne są wyroby z mleka koziego. Wyróżnia się także mleko pasteryzowane, UHT, mikrofiltrowane czy w proszku.
Jogurt to napój o gęstej konsystencji, otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego. Dietetycy zachęcają, by codziennie zjadać kubek jogurtu, bo jest bardzo zdrowy. Zwiększa odporność, chroni przed infekcjami i pomaga je wyleczyć. Problem w tym, że na rynku jest wiele jogurtów, które są sztucznie barwione i dosładzane aspartamem. Które jogurty są najzdrowsze?
Idziemy do sklepu, a tam półki uginają się od serów. Białe, żółte, topione, z dziurami i bez dziur, na wagę i w wygodnych opakowaniach. Są z ziołami, czosnkiem, papryką, nawet z łososiem czy szynką… Ale uwaga! Eksperci alarmują, że wiele z tych wyrobów tylko udaje ser. Czym kierować się, żeby wybrać dobry ser, nie a fałszywy?
Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – m.in. jest bardzo dobrym probiotykiem, zapobiega osteoporozie, poprawia odporność i chroni przed zakażeniami bakteryjnymi. Kefir jest bardzo popularny na terenach Europy Wschodniej, a Polska to jego drugi największy producent na świecie.