Najgorsze połączenie z ziemniakami. W jelitach może dojść do katastrofy
Uwielbiasz tradycyjną polską kuchnię? Nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotleta z ziemniakami z wody? A może preferujesz ziemniaczane purée? Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, prawdopodobnie robisz to źle. Wyjaśniamy, czym grozi taki posiłek i co się stanie w jelitach.
Ziemniaki - zalety, zastosowanie
Ziemniaki mają wiele zalet. Z czysto pragmatycznej strony - są niedrogie. Mogą być bazą wielu potraw: placków ziemniaczanych, pierogów ruskich, kopytek. Można zjeść je gotowane, pieczone, w formie frytek. Są źródłem skrobi, polifenoli, karotenoidów.
W ziemniakach znajdziemy też minerały: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, wapń. Zawierają również witaminy z grupy B i witaminę C. Ale ziemniaki mogą być też kulinarną pułapką, jeśli niewłaściwie je zestawimy. Jak nie jeść ziemniaków?
Skrobia w ziemniakach - zalety
Skrobia zawarta w ziemniakach to tzw. skrobia oporna, wielocukier złożony z cukrów prostych, amylozy i amylopektyny. Skrobia oporna w warzywach może sprzyjać zachowaniu zdrowia. Uważa się, że może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi, zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, jak rak jelita grubego albo rak okrężnicy.
Najgorsze połączenia z ziemniakami
Łączenie ziemniaków z niektórymi innymi substancjami spożywczymi, może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Z czym nie należy łączyć ziemniaków?
Nie łącz ziemniaków z mięsem. Chociaż ziemniaki plus kotlet to kulinarny klasyk, w rzeczywistości może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Ziemniaki z wieprzowym mięsem mogą doprowadzić do dolegliwości trawiennych.
Jakie problemy mogą być skutkiem jedzenia ziemniaków z mięsem? Konsekwencje mogą mieć różne nasilenie, od uczucia ciężkości czy „przelewania” przez odbijanie i zgagę po wzdęcia, zaparcia, gazy. W jelitach dzieje się wówczas naprawdę źle: nasileniu ulega fermentacji i procesy gnilne, za to sam proces trawienia zwalnia.
Dotyczy to szczególnie tłustych mięs. Jeśli nie chcesz zmieniać diety na wegańską lub wegetariańską, postaw raczej na chude białe mięso np. drobiowe.
Ziemniaki z masłem również nie są dobrym pomysłem. Tłuszcz to porcja dodatkowych niepotrzebnych kalorii. Stąd prosta droga do nadwagi, otyłości, problemów kardiologicznych i zaburzeń metabolicznych.
Na skutek wahań poziomu glukozy we krwi, może dojść do senności, osłabienia koncentracji, późniejszego podjadania po posiłku. Jeśli myślisz o dodatku do ziemniaków, lepszym pomysłem jest jogurt naturalny lub kefir zamiast masła.