Najlepsze naturalne źródła potasu
Zażywanie witamin i suplementów bywa konieczne, jeśli zmagamy się z ich niedoborami. Jednak podstawową drogą, przez którą dostarczamy organizmowi witaminy i minerały, powinno być po prostu właściwe żywienie. Gdzie, poza wspomnianymi bananami, znajdziemy najwięcej potasu? Sprawdzamy.
Warzywa pełne potasu: biała fasola i pomidory
Biała fasola zawiera aż 1188 mg potasu w 100 g. Jest też bogata w inne minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo. To doskonały pomysł na samodzielne danie lub dodatek do innych potraw, w wersji mięsnej albo wegetariańskiej.
Pomidory i przeciery pomidorowe to również bogate źródła potasu. W pomidorach szacuje się ilość tego pierwiastka na 237 mg na 100 g, zaś w koncentratach pomidorowych – na nawet 1014 mg w 100 g! Zatem czy to sos pomidorowy, czy zupa, a może po prostu pomidor do kanapki – zajadaj się tym warzywem (które tak naprawdę jest owocem) – na zdrowie.
Przekąski bogate w potas
W 100 g suszonych śliwek znajduje się aż 732 mg potasu. Suszone śliwki również dobrze działają na trawienie. Są tak bogate w błonnik, że nadmiar może sprzyjać biegunce. Poza tym w suszonych śliwkach może znajdować się też sporo cukru, a więc lepiej nie sięgać po zbyt duże porcje tego przysmaku.
Wśród zdrowych przegryzek bogatych w potas wymienia się też rodzynki, które zawierają 749 mg tego pierwiastka w 100 g. Ze względu na duże ilości dodawanego cukru nie zaleca się rodzynek w dużych dawkach.
Bogate w potas są także pestki słonecznika. Jeśli lubisz coś pogryzać, np. oglądając seriale czy pracując nad klawiaturą, pestki słonecznika z 645 mg potasu w 100 g będą doskonałym wyborem.
Szpinak, żeby uzupełnić żelazo i potas
Co jeszcze warto jeść, aby uzupełnić potas? Oczywiście szpinak! To aż 558 mg potasu na 100 g produktu. W szpinaku jest też bardzo dużo żelaza, a więc zmniejsza on ryzyko anemii. Ponadto szpinak może sprzyjać trawieniu jako źródło błonnika. Zawiera mało kalorii, za to jest bogaty w witaminy i minerały – oprócz wymienionych, znajdziemy w nim m.in. magnez i witaminę C.
Owoce bogate w potas - nie tylko banany
Uwielbiane przez fanów zdrowego żywienia awokado zawiera 485 mg potasu w 100 g. To również bogate źródło witamin, m.in. witaminy A, witaminy C i witaminy E oraz cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wśród bogatych źródeł potasu wymienia się także sok pomarańczowy, który, w zależności od tego, czy jest świeżo wyciskany, czy kupiony jako gotowy produkt, zawiera od ok. 200-450 mg potasu w 100 g. Doskonałym pomysłem jest też jedzenie całych pomarańczy, które są bogate, oprócz potasu, w witaminę C i błonnik.
A co z osławionymi jako najlepsze źródło potasu bananami? Znajduje się w nich średnio 358 mg w 100 g. W jednym bananie, w zależności od jego gabarytów, porcja potasu może być jeszcze większa.
 
		                 
                   
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        