Najlepsze źródła potasu? Banany wcale nie są na początku listy
Dobre źródło potasu? Dla wielu osób pierwszym skojarzeniem są banany. Nic bananom nie ujmując, warto znać też inne źródła tego cennego pierwiastka, który działa zbawiennie m.in. na nasz układ krwionośny i napięcie mięśni.
Najlepsze naturalne źródła potasu
Zażywanie witamin i suplementów bywa konieczne, jeśli zmagamy się z ich niedoborami. Jednak podstawową drogą, przez którą dostarczamy organizmowi witaminy i minerały, powinno być po prostu właściwe żywienie. Gdzie, poza wspomnianymi bananami, znajdziemy najwięcej potasu? Sprawdzamy.
Warzywa pełne potasu: biała fasola i pomidory
Biała fasola zawiera aż 1188 mg potasu w 100 g. Jest też bogata w inne minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo. To doskonały pomysł na samodzielne danie lub dodatek do innych potraw, w wersji mięsnej albo wegetariańskiej.
Pomidory i przeciery pomidorowe to również bogate źródła potasu. W pomidorach szacuje się ilość tego pierwiastka na 237 mg na 100 g, zaś w koncentratach pomidorowych – na nawet 1014 mg w 100 g! Zatem czy to sos pomidorowy, czy zupa, a może po prostu pomidor do kanapki – zajadaj się tym warzywem (które tak naprawdę jest owocem) – na zdrowie.
Przekąski bogate w potas
W 100 g suszonych śliwek znajduje się aż 732 mg potasu. Suszone śliwki również dobrze działają na trawienie. Są tak bogate w błonnik, że nadmiar może sprzyjać biegunce. Poza tym w suszonych śliwkach może znajdować się też sporo cukru, a więc lepiej nie sięgać po zbyt duże porcje tego przysmaku.
Wśród zdrowych przegryzek bogatych w potas wymienia się też rodzynki, które zawierają 749 mg tego pierwiastka w 100 g. Ze względu na duże ilości dodawanego cukru nie zaleca się rodzynek w dużych dawkach.
Bogate w potas są także pestki słonecznika. Jeśli lubisz coś pogryzać, np. oglądając seriale czy pracując nad klawiaturą, pestki słonecznika z 645 mg potasu w 100 g będą doskonałym wyborem.
Szpinak, żeby uzupełnić żelazo i potas
Co jeszcze warto jeść, aby uzupełnić potas? Oczywiście szpinak! To aż 558 mg potasu na 100 g produktu. W szpinaku jest też bardzo dużo żelaza, a więc zmniejsza on ryzyko anemii. Ponadto szpinak może sprzyjać trawieniu jako źródło błonnika. Zawiera mało kalorii, za to jest bogaty w witaminy i minerały – oprócz wymienionych, znajdziemy w nim m.in. magnez i witaminę C.
Owoce bogate w potas - nie tylko banany
Uwielbiane przez fanów zdrowego żywienia awokado zawiera 485 mg potasu w 100 g. To również bogate źródło witamin, m.in. witaminy A, witaminy C i witaminy E oraz cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wśród bogatych źródeł potasu wymienia się także sok pomarańczowy, który, w zależności od tego, czy jest świeżo wyciskany, czy kupiony jako gotowy produkt, zawiera od ok. 200-450 mg potasu w 100 g. Doskonałym pomysłem jest też jedzenie całych pomarańczy, które są bogate, oprócz potasu, w witaminę C i błonnik.
A co z osławionymi jako najlepsze źródło potasu bananami? Znajduje się w nich średnio 358 mg w 100 g. W jednym bananie, w zależności od jego gabarytów, porcja potasu może być jeszcze większa.