Naturalna tarcza przed rakiem i wsparcie dla serca. Te owoce dostaniesz w każdym markecie
Figi to świetny dodatek do potraw, ale nie tylko. Można je jeść surowe, suszone, można z nich także przyrządzić pyszny sos, sok czy dżem. Figi mają w sobie błonnik, dlatego szczególnie doceniają te owoce osoby, które próbują zrzucić zbędne kilogramy.
Zarówno świeże, jak i suszone figi są naturalnym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłową perystaltykę jelit. Figi, ze względu na wysoki poziom flawonoidu o nazwie luteolina, mają też działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i neutralizują działanie wolnych rodników. Zdaniem naukowców luteolina może też zabijać komórki nowotworowe.
Dzięki zawartości naturalnych związków roślinnych takich jak polifenole, figi mają właściwości przeciwutleniające. Pomogą więc pozbyć się z organizmu wolnych rodników oraz zwalczać stany zapalne.
Cztery suszone figi zawierają 100 kalorii i 14 proc. dziennej zalecanej dawki błonnika rozpuszczalnego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Czy figi są zdrowe?
Ten owoc doceniają również diabetycy. Badania wykazały, że dzięki zawartości kwasu abscysynowego mogą pomóc w kontroli glukozy we krwi. Warto także docenić figi za moc dobrych dla zdrowia składników odżywczych i witamin takich jak:
- potas,
- witamina A,
- wapń,
- żelazo,
- witamina C,
- magnez.
Potas, magnez i wapń są ważne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, zatem to kolejny powód, dla którego warto dodać figi do diety.
Na co pomaga jedzenie fig?
Prócz wspomnianych już polifenoli, figi zawierają także karotenoidy. Oba te składniki pomagają w detoksykacji czynników rakotwórczych, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Co więcej, pomagają również naprawiać uszkodzenia tkanek i DNA.
Z pewnością osoby cierpiące na problemy trawienne docenią figi. Syrop figowy może pomóc osobom zmagającym się z zaparciami. Jedno z badań naukowych wykazało, że figi łagodziły większość objawów związanych z zaparciami. Mowa o skróceniu czasu wypróżniania i zmniejszeniu liczby wypróżnień oraz złagodzeniu bólu brzucha.
Należy jednak pamiętać, że zarówno świeże, jak i suszone figi, zawierają w sobie witaminę K. Dlatego osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew takie jak warfaryna, powinny zwracać uwagę na poziom tej witaminy w diecie ze względu na fakt, że w wyniku interakcji tych owoców z lekami, leczenie może nie przynosić oczekiwanych efektów.
Niektóre osoby mogą być uczulone na figi, więc powinny omijać je szerokim łukiem. A ze względu na zawarty w nich błonnik, nie należy przesadzać z ilością zjadanych owoców, ponieważ w nadmiarze mogą spowodować biegunkę.