Nie kupuj truskawek w ciemno. Zwróć uwagę na te rzeczy, zanim wrzucisz je do koszyka

2024-05-20 11:11

Za świeżymi i pysznymi truskawkami przepadają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Te owoce letnie zaczynają się powoli pojawiać na bazarkach, w osiedlowych warzywniach i marketach. Można je jeść na surowo, ale także zrobić z nich koktajl, dodać do ciasta czy ulubionej sałatki. Przed zakupem tych wyjątkowych soczystych owoców zwróć uwagę na trzy rzeczy, aby nie nabawić się problemów ze zdrowiem.

Nie kupuj truskawek w ciemno. Zwróć uwagę na te rzeczy, zanim wrzucisz je do koszyka
Autor: Getty Images Nie kupuj truskawek w ciemno. Zwróć uwagę na te rzeczy, zanim wrzucisz je do koszyka

Truskawki - witaminowa kopalnia dla zdrowia

Truskawki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców letnich. Uwielbiają je zarówno mali, jak i duzi. Szczyt tych witaminowych dobroci prosto z gruntu przypada na czerwiec. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na pyszny, słodki i soczysty smak, ale także zbawienny wpływ na zdrowie.

Kryją w sobie m.in. liczne witaminy (A, C, E, K oraz z grupy B), cenne minerały (fosfor, potas, magnez, mangan, wapń), kwas foliowy, flawanoidy, pektyny oraz błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Co więcej, zawarta w nich bromelina wspomaga trawienie białek, sprzyja gojeniu się ran oraz regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku.

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Jak kupować truskawki? Zwróć uwagę na te szczegóły

Sezon na truskawki powoli nabiera tempa. Te letnie owoce można znaleźć na ryneczkach, ulicznych straganach, w osiedlowych sklepikach oraz marketach. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tych owoców? Nie chodzi tylko o ich kolor oraz zapach, ale przede wszystkim warto przyjrzeć się temu, jak prezentują się szypułki. Jeśli mają barwę matową, wyglądają na zwiędnięte i nie tak łatwo odchodzą od owocu, to znak, że prawdopodobnie truskawki przebyły długą drogę, zanim trafiły do sklepu.

Kolejna rzecz, o której należy pamiętać, to, że truskawki szybko się psują i najlepiej zjeść je tego samego dnia. Często dotknięte przez szarą pleśń, błyskawicznie gniją. A jedna zepsuta truskawka może spowodować, że cała kobiałka nie nadaje się do spożycia. Co roku Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed odkrajaniem spleśniałej części owocu lub warzywa. Nawyk ten może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia

„Reszta produktu, choć nie widać, również jest zaatakowana przez pleśń. Mytotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia” - czytamy w poście udostępnionym za pośrednictwem mediów społecznościowych.

Zgodnie z zaleceniem truskawki z pleśnią należy w całości wyrzucić do kosza. Zatrucie toksynami z pleśni przyczynia się do wystąpienia objawów ze strony układu pokarmowego (m.in. wymioty, biegunkę) oraz nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. uszkodzenia wątroby i błon śluzowych, zaburzeń układu krwionośnego czy obrzęku płuc.

Podczas zakupów warto czujnym okiem prześwietlić kobiałkę, a po powrocie do domu bardzo dokładnie umyć owoce pod bieżącą wodą. Najlepiej owoce zjeść od razu, a jeśli zostanie nam jeszcze kilka sztuk, warto je umieścić w lodówce i przechowywać nie dłużej niż 2 dni.

Quiz. Czy rozpoznasz owoce i warzywa po skórce? 15/20 to świetny wynik!

Pytanie 1 z 20
1. Pierwszy punkt zdobędziecie łatwo. Co to za owoc?
ananas