Kwas foliowy. Dieta bogata w kwas foliowy - zasady
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga radzić sobie ze stresem, uspokaja i koi zmysły. Niedobór kwasu foliowego w diecie kobiety w ciąży może powodować zaburzenia w rozwoju układu nerwowego dziecka. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta bogata w kwas foliowy.
Spis treści
Kwas foliowy to niezbędny składnik naszej diety. Dlaczego tak ważna jest dieta bogata w kwas foliowy? Zapasy kwasu foliowego w naszym organizmie zmniejszają się z powodu złej diety, niezdrowych nawyków - picia kawy i alkoholu, palenia papierosów. Warto uzupełniać jego niedobory, ponieważ organizm nie potrafi sam wytwarzać kwasu foliowego i dlatego musi być on dostarczany z pożywieniem oraz w formie preparatów farmakologicznych.
Proste sposoby na zwiększenie ilości kwasu foliowego w diecie
- Jedz dużo warzyw i owoców. Nawet 5–10 porcji dziennie. To najlepsze źródło folianów, czyli kwasu foliowego w naturalnej postaci. Nie zapominaj też o pełnoziarnistym pieczywie, płatkach śniadaniowych, szczególnie tych wzbogaconych kwasem foliowym.
- Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i światła. Dlatego przechowuj jedzenie szczelnie opakowane, unikaj zbytniego krojenia i siekania, nie trzymaj surówek i sałatek na słońcu, warzywa gotuj jak najkrócej w minimalnej ilości wody (ponieważ do gotującej wody może przejść nawet ponad 90% kwasu foliowego, nie wylewaj jej, tylko wykorzystaj do przygotowania np. sosu).
- Stosuj codzienną suplementację kwasu foliowego. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, zdrowe kobiety, które nie są w ciąży (bez wywiadu własnego oraz rodzinnego obciążonego wadami płodu) powinny przyjmować 0,4 mg/dobę (12 tygodni przed planowaną ciążą, przez okres ciąży i laktacji). Kobiety z grupy średniego ryzyka powinny przyjmować 0,8 mg/dobę. Z kolei panie z grupy wysokiego ryzyka - 5 mg/dobę (12 tygodni przed planowaną ciążą i w I trymestrze ciąży), a następnie 0,8 mg/dobę (w II i III trymestrze oraz w okresie laktacji). Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego przekonuje, że blisko 50% kobiet ze względu na defekt enzymatyczny (polimorfizm MTHFR) może w ograniczonym stopniu metabolizować kwas foliowy do aktywnej formy folianu – metafoliny. Dla tych osób szczególnie wskazana jest suplementacja za pomocą aktywnych folianów (metafoliny).
Zobacz, w jakich warzywach jest najwięcej kwasu foliowego!
Gdzie szukać kwasu foliowego? [WIDEO]
Zawartość folianów (μg/100 g produktu)
Warzywa
- soja - 360
- szpinak - 193
- szparagi - 150
- bób - 145
- brukselka - 130
- brokuły - 119
- groszek zielony - 90
Owoce
- pomarańcza - 30
- sok pomarańczowy - 24
- banany - 22
- jabłka - 6
Produkty zbożowe
- otręby pszenne - 80
- chleb razowy - 52
Produkty mięsne
- wątróbka kurza - 590
- wątroba wołowa - 330
Inne
- jajka kurze - 65
Produkty bogate w kwas foliowy
Im więcej naturalnych folianów znajdzie się w twojej diecie tym zdrowiej. Dlatego do każdego posiłku pij szklankę soku pomarańczowego. Jedz sałaty o ciemno zabarwionych liściach oraz szpinak. Zrezygnuj natomiast z sałaty lodowej i kapusty pekińskiej, cenniejsze od nich są kalarepka i kapusta włoska. Do posiłków dodawaj gotowane na parze: fasolę, brokuły, brukselkę, a zupy i gotowe dania udekoruj np. szpinakiem czy zielonymi listkami ziół. Sięgnij po masło orzechowe – nałóż je na plasterki jabłka lub pokrojonego na patyczki selera. Pamiętaj również o jajkach – możesz je jeść w każdej postaci, jaką wymyślisz!