Nie omijaj tego owocu w sklepie. Nie tylko odchudza, ale także chroni serce

2024-04-22 16:53

Ten owoc, który ma zbliżony kształt do gruszki, cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. I prawidłowo, ponieważ stanowi wartościową bombę odżywczą. Wspiera odporność, reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi oraz pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy. Wystarczy zjeść jedną sztukę dziennie, by zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób.

Nie omijaj tego owocu w sklepie. Nie tylko odchudza, ale także chroni serce
Autor: Getty Images Nie omijaj tego owocu w sklepie. Nie tylko odchudza, ale także chroni serce

Tak wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi może poszczycić się smaczliwka wdzięczna, znana bardziej pod nazwą awokado. Coraz częściej doceniamy ten nietypowy, „maślany” owoc, który ma miękki i kremowy miąższ oraz dość neutralny smak. Stanowi on przede wszystkim bogactwo zdrowych tłuszczów, szczególnie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 niezbędnych do funkcjonowania całego organizmu.

Oprócz tego w awokado nie brakuje cennych witamin (A, C, E, K i H), kwasu foliowego oraz składników mineralnych (m.in. fosforu, manganu, miedzi, potasu, wapnia). Zawiera także dużo przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to nie tylko dobry sposób na odchudzanie

Dlaczego warto jeszcze jeść smaczliwkę wdzięczną? Liczne badania potwierdzają, że tej prawdziwej kopalni odżywczej nie ma co sobie odmawiać. Amerykańscy uczeni z Penn State University twierdzą, że spożywanie jednego awokado dziennie nie tylko poprawi ogólną jakość diety, ale także może nas uchronić przed wieloma chorobami.

Obserwacje objęły 1008 osób. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy, z czego tylko w jednej grupie spożywano jedno awokado dziennie przez 26 tygodni. Jak pokazują wyniki analizy, u tych badanych zauważono wzrost wskaźnika zdrowego żywienia HEI o 4,74 punkty w porównaniu z grupą kontrolną.

Jedz jedno awokado dziennie, a serce będzie ci wdzięczne

To skłoniło naukowców do sformułowania tezy, że awokado stanowi element zróżnicowanej i odpowiednio zrównoważonej diety wspierające długie życie w zdrowiu. Według nich jednym z głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego jest właśnie niskiej jakości codzienny jadłospis. Oznacza to, że niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą zwiększać rozwój chorób przewlekłych, stanowiących główną przyczynę zgonów.

Jak podkreśliła jedna z autorek publikacji Kristina Petersen, „proste strategie, takie jak codzienne spożywanie awokado mogą znacząco poprawić jakość diety”. Warto sięgać po ten „maślany” owoce ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, które nie tylko wspomagają odchudzanie, ale także mają zbawienny wpływ na pracę serca, na przykład omega-3 hamują proces powstawania blaszki miażdżycowej. W rezultacie jedzenie awokado może zapobiegać przed chorobami układu krążenia, m.in. zawałem serca, miażdżycą czy chorobą niedokrwienną serca.

Wyniki tej analizy przedstawiono w czasopiśmie „Current Developments in Nutrition”.