Nie spodziewasz się, że ta część arbuza jest zdrowa. Dlaczego warto jeść pestki arbuza?
Czy może istnieć lato bez arbuza? Wydaje się, że to niemożliwe. Te pyszne owoce to wręcz synonim smaku lata. Chociaż delektujemy się miąższem tych owoców, często nie mamy świadomości, że i inne części arbuza są bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść pestki arbuza? Będziecie zaskoczeni.
Czy można jeść pestki arbuza?
Witaminy z grupy B, które są potrzebne dla prawidłowego metabolizmu i właściwej pracy układu nerwowego. Magnez zbawienny dla pracy serca i układu krążenia, dla właściwej pracy mięśni i układu nerwowego. To właśnie znajdziemy w pestkach arbuza, a na tym nie koniec korzyści. Ale zacznijmy od początku, wymieniając zalety arbuza.
Arbuz - zalety i właściwości
Arbuz jest bogaty w witaminę C, która jest ważna dla prawidłowej odporności organizmu oraz dla właściwej kondycji skóry. Witaminy B1, B5 i inne witaminy z grupy B również znajdują się w tych pysznych owocach.
Oprócz tego, jak na owoc zabarwiony na czerwono przystało, w arbuzie znajdziemy beta-karoten i likopen, czyli karotenoidy, które gwarantują m.in. ładny odcień opalenizny latem.
W arbuzach są też minerały takie jak miedź, magnez i wapń. Ponadto jest to owoc bogaty w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
CZYTAJ TEŻ: Nie wyrzucaj skórki od arbuza. To zastrzyk błonnika i wsparcie w nadciśnieniu
Sądzi się, że substancje obecne w arbuzach mogą też korzystnie działać na serce i układ krążenia, narząd wzroku oraz układ moczowy.
Po arbuzy warto też sięgać, jeśli chcemy schudnąć. Wynika to z faktu, że zawierają mało kalorii, a dużo wody – aż 92 proc. tego owocu to woda.
Pestki arbuza - skutki zjedzenia
Pestki arbuza z kolei są bogate w witaminy z grupy B i magnez, o czym już było wspomniane. Oprócz tego znajdują się w nich inne minerały, jak cynk i fosfor, a także mangan, potas, wapń, żelazo.
W pestkach arbuza są też nienasycone kwasy tłuszczowe i białka. W oleju z pestek arbuza znajduje się kwas linolowy. Czy pestki arbuza mają jakieś minusy? Tak: w nadmiarze mogą spowodować bóle brzucha i mają więcej kalorii niż sam miąższ.
Pestki arbuza - wpływ na organizm
Pestki arbuza mogą działać przeciwzapalnie, przeciwutleniająco. Witaminy z grupy B, magnez i tryptofan mogą korzystnie wpływać na układ nerwowy.
Aminokwasy obecne w pestkach arbuza mogą korzystnie wpływać na procesy myślowe, sprzyjać zwiększonej koncentracji i niwelować zmęczenie psychiczne.
Obecna w pestkach arbuza arginina i kwasy tłuszczowe mogą redukować ryzyko chorób serca i układu krążenia. Błonnik oraz flawonoidy wpływają na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Arginina może sprzyjać szybszej regeneracji po wysiłku fizycznym. Obecne w pestkach arbuza minerały i witaminy korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
Jak jeść pestki arbuza
Pestki arbuza można jeść przy okazji jedzenia arbuza. Można je też dodawać do potraw po uprzednim pieczeniu lub wyprażeniu. Tak przygotowane pestki arbuza mogą też stanowić przekąskę podobną do pestek dyni czy słonecznika.
Można też znaleźć w sklepach z naturalnymi produktami mąkę z pestek arbuza oraz olej z pestek arbuza, które można wykorzystywać zarówno w kuchni, jak i zewnętrznie – w dbaniu o urodę.