Nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Te zielone listki to bogactwo antyoksydantów
Sezon na truskawki trwa w najlepsze, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że nie tylko sam owoc nadaje się do jedzenia. Otóż szypułki truskawek nie są trujące, co więcej mają sporo do zaoferowania i warto dać im szansę choćby podczas obiadu.
Wiosną i latem bardzo chętnie sięgamy po truskawki. Jednak najczęściej zdajmy sam owoc, a szypułkę wyrzucamy. Niechciane listki lądują w koszu, a to duży błąd. Wiemy, dlaczego warto dać jej szansę oraz podpowiadamy jak ją wykorzystać.
Szypułki z truskawek - jadalne czy nie? Jasne, że tak!
Bardzo często działamy instynktownie i kupując owoce, usuwamy liście, ogonki, które ostatecznie lądują w koszu. Nie musi tak być, dlatego zachęcamy, by wykorzystać niepozorne listki. Otóż nie tylko sama truskawka ma wiele cennych składników wspierających nasze zdrowie. W szypułce także znajdują się witaminy, czy antyoksydanty.
Te z kolei chronią nas przed wolnymi rodnikami, które nie tylko przyczyniają się do wielu chorób, ale także przyspieszają procesy starzenia. Dodatkowo w listkach truskawki znajdują się substancje o działaniu przeciwustrojowym i antyseptycznym. Stąd przyrządzając z nich napar, można złagodzić choćby świąd skóry spowodowany alergią.
Jak wykorzystać szypułki z truskawek? Oto 4 propozycje
W dużej mierze powodem, dla którego wyrzucamy szypułki z truskawek, jest to, że czasem ciężko pozbyć się namiaru piasku. Poza tym owoc jest słodki, a listki twarde i dość łykowate. Niemniej nie oznacza to, że nie będą smakowały w innym zestawieniu. Mamy trzy jadalne propozycje i jedną kosmetyczną.
Sałatka na grilla lub do obiadu to pierwsza propozycja. W weekendy lubimy spotkać się z przyjaciółmi i rodziną. Wspólnemu spędzaniu czasu towarzyszy przekąszanie pyszności. I tu pojawia się pomysł na zdrowy dodatek. Przyrządzając sałatkę, dobrym pomysłem będzie połączenie rukoli z oczyszczonymi szypułkami z truskawek.
Warto je wcześniej podzielić na mniejsze części. Do tego można dodać również truskawki posiekane w kostkę, awokado, pomidory koktajlowe, łososia i uprażone pestki słonecznika. Całość zalać łyżką oliwy z oliwek, przyprawić oregano i pieprzem cayenne oraz lekko skropić sokiem z cytryny.
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie szypułek z truskawek jest owocowa herbatka. Otóż wystarczy dobrze oczyścić listki, a następnie dokładnie je wysuszyć na słońcu lub w suszarce na owoce. Suszone listki truskawek przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Parząc herbatę, dodajemy kilka z nich i uzyskujemy dodatkowy aromat.
Ostatnią propozycją jest inne wykorzystanie suszu. Łyżeczkę suszonych szypułek wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i płuczemy bolące gardło.
Przeciwzapalne właściwości listków złagodzą dokuczliwą dolegliwość. Jeśli nie mamy uczulenia na truskawki, przygotowany napar można stosować także na skórę jako tonik. Dzięki temu dostarczymy jej dawkę antyoksydanów i spowolnimy procesy starzenia.