Nie wyrzucaj zbóż z diety! 5 rodzajów, które warto do niej włączyć

2024-08-16 13:33

Nie od dziś słyszy się, że na diecie powinno się unikać zbóż. Nie wszystkie jednak mają dużo węglowodanów. NIektóre z nich są bogate w błonnik i mogą dostarczać wielu składników odżywczych. Po które więc warto sięgnąć na diecie?

Nie wyrzucaj zbóż z diety! 5 rodzajów, które warto do niej włączyć
Autor: fot. Getty Images Nie wyrzucaj zbóż z diety! 5 rodzajów, które warto do niej włączyć

Wiele diet niskowęglowodanowych całkowicie wyklucza spożycie zbóż. Niektóre z nich jednak mogą pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy. Część rodzajów jest bogata w błonnik. Oznacza to, że w umiarkowanych ilościach warto je włączać do diety. 

Produkty bogate w błonnik zawierają bowiem mniejszą liczbę węglowodanów wchłanianych przez organizm. Po które więc warto sięgnąć?

Owies

Po pierwsze, do diety powinniśmy włączyć owies. Jest on bardzo odżywczy i zawiera w sobie wiele ważnych składników, jak na przykład błonnik. Oprócz tego owiec zawiera również beta-glukan, czyli rodzaj błonnika, który według badań obniża poziom cholesterolu LDL.

Oprócz tego jest też doskonałym źródłem takich mikroelementów jak mangan, fosfor, magnez i witamina B1. Trzeba jednak sięgnąć po dobre płatki owsiane zamiast tych wysoko przetworzonych.

Komosa ryżowa

Kolejna na liście musi się znaleźć komosa ryżowa. Co prawda zalicza się ona do pseudozbóż, jednak często przyrządza się ją i spożywa jak zboże. Komosa jest pełna przeciwutleniaczy i polifenoli. 

Zawiera ona stosunkowo niewielką ilość węglowodanów i jest jednym z niewielu roślinnych źródeł kompletnego białka. Oznacza to, że zawiera dziewięć niezbędnych dla organizmu aminokwasów. 

Oprócz tego można w niej znaleźć również kwas foliowy, miedź, fosfor, magnez i mangan.

W formie 24: Dieta wzmacniająca odporność

Kuskus

Następny na liście jest kuskus, który już od jakiegoś czasu cieszy się w Polsce popularnością. Jest to produkt stworzony wytwarzany z pszenicy durum. Ma on niską zawartość węglowodanów i dużo błonnika. 

Oprócz tego bogaty jest również w selen, który według badaczy odgrywa kluczową rolę w zdrowi serca, funkcjonowaniu tarczycy i zdrowi układu odpornościowego. Oprócz tego, kuskus zawiera również takie mikroelementy jak mangan, witamina B1, miedź i witamina B5.

Orkisz

Orkisz również warto włączyć do diety. Jest to zboże pełnoziarniste, które według badaczy wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotych. Choć składa się głównie z węglowodanów, to każda porcja dostarcza również dużą ilość błonnika. Orkisz jest również bogaty w magnez, mangan i cynk.

Popcorn

Kolejny punkt może być zaskoczeniem, ale pozytywnym. Chodzi mianowicie o... popcorn. Jest on - technicznie rzecz biorąc - produktem pełnoziarnistym. Co ważne, to jedno z najuboższych w węglowodany zbóż. 

Jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, fosfor i magnez. Ważne jest jednak wybierać taki prażony na powietrzu. Inaczej może zawierać wiele niezdrowych tłuszczów, dodanego cukru i sztucznych przypraw.

Produkty bez glutenu - poznaj te mniej znane