Nie żałuj sobie. Jedz to warzywo, a pozbędziesz się niechcianych kilogramów

2024-04-01 14:46

To warzywo nie cieszy się tak dużą popularnością, jak pomidor czy ogórek. A szkoda, bo zaskakuje swoim bogactwem odżywczym, ma niewiele kalorii i jest niezwykle cennym sprzymierzeńcem przy odchudzaniu. Jedz regularnie, a na efekty długo nie trzeba będzie czekać.

Nie żałuj sobie. Jedz to warzywo, a pozbędziesz się niechcianych kilogramów
Autor: Getty Images Nie żałuj sobie. Jedz to warzywo, a pozbędziesz się niechcianych kilogramów

Aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta to bezkompromisowe połączenie, jeśli chodzi o odchudzanie. W jadłospisie nie może zabraknąć dużej ilości warzyw, które są niezbędne dla zdrowia. Dostarczają do organizmu licznych witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i dzięki tej skarbnicy odżywczej mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, np. zawałowi serca czy udarowi.

Szpinak wspiera walkę z „boczkami”

Jeśli chcesz podjąć walkę ze zbędnymi kilogramami, włącz do menu szpinak. Jego niepozorne zielone listki kryją w sobie mnóstwo zalet, choć w 90 proc. składają się z wody. Wypełnione są wieloma cennymi składnikami odżywczymi, takimi jak: witaminy (C, E, K), kwas foliowy oraz minerały (m.in. cynk, potas, mangan, wapń, żelazo). Mają naprawdę mało kalorii - w 220 g zawierają tylko 48 kalorii i z tego względu są wskazane dla osób, które chcą pozbyć się niechcianych kilogramów.

Szpinak można jeść w większych ilościach, a dzięki zawartości błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii, zapewnia uczucie sytości na dłużej i tym samym niweluje zachcianki na podjadanie między posiłkami. Z jego liści można przygotować pyszne zielone smoothie, które skutecznie wesprze odchudzanie. Pierwsze efekty będą już widoczne po tygodniu.

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

To kolejny powód, dlaczego warto jeść szpinak

Niezwykle cennym składnikiem szpinaku jest tylakoid, czyli substancja, które ma za zadanie hamować trawienie tłuszczów i redukować apetyt. To jej działanie zwiększa bowiem efektywność odchudzania.

Najlepiej liście tego warzywa jeść w formie rozdrobnionej i zmiksowanej - tak dowiedli szwedzcy badacze. Ich zdaniem jedzenie tak przygotowanego szpinaku przyspiesza zmagania z dodatkowymi kilogramami, a do tego o 95 proc. zwalcza tzw. hedonistyczny głód, czyli ochotę na niezdrowe przekąski, różne słodkości i jedzenie śmieciowe. W rezultacie można odzyskać kontrolę nad apetytem oraz uważność na zdrowe nawyki żywieniowe, a to z kolei prowadzi do zwiększonej utraty wagi.

To warzywo pozwala zadbać o sylwetkę. Śmiało po niego mogą sięgać osoby, które wylewają siódme poty na siłowni. Grupa niemieckich badaczy przeprowadziła obserwacje z udziałem profesjonalnych sportowców i wysunęła wnioski, że szpinak wykazuje działanie anaboliczne. Ta cecha szpinaku to zasługa ekdysteronu tzw. substancji o budowie steroidowej.