Nigdy nie mieszaj arbuza z alkoholem. Dlaczego to niebezpieczne połączenie?
Arbuzy, uwielbiany letni przysmak, to coś, na co czekamy cały rok. Żadne nie smakują tak dobrze, jak te dostępne latem. Jednak nie każda osoba może po nie sięgać bez umiaru i bez konsekwencji. Kto nie powinien jeść arbuzów? Dlaczego nie należy mieszać arbuza z alkoholem?
Arbuz - właściwości i zalety
Arbuzy niewątpliwie mają wiele zalet. Są wyjątkowo soczyste, w 92 proc. składają się z wody. Są też niskokaloryczne, więc warto je polecać osobom odchudzającym się lub pilnującym dziennego bilansu kalorycznego.
Ponadto arbuzy zawierają m.in.: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik, cynk, miedź, duże ilości potasu, wapń, żelazo, białka, kryptoksantynę, karotenoidy, likopen, luteinę, zeaksantynę, a także – niestety – ok. 6 proc. arbuza to cukry.
Uważa się, że takie bogactwo witamin i minerałów, jakie znajdziemy w arbuzie, korzystnie wpływa na organizm, m.in. na układ krążenia. Arbuzom przypisuje się też działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Przede wszystkim jednak arbuzy doskonale nawadniają organizm.
Arbuz – przeciwskazania
Arbuzy mogą być niewskazane dla niektórych grup osób. Można tu wymienić m.in. osoby mające chore nerki, jeśli zalecono im ograniczanie płynów. Wystarczy ok. 280 g arbuza, żeby dostarczyć organizmowi szklankę wody (ok. 250 ml).
Na arbuzy powinny uważać osoby, które sięgają po alkohol. Zauważono, że mix arbuza z alkoholem może, m.in. za sprawą likopenu, uszkadzać wątrobę. Ponadto alkohol upośledza wchłanianie likopenu, który jest cennym antyoksydantem i może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Arbuzów nie zaleca się również osobom, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczać spożywanie potasu – to samo zastrzeżenie dotyczy truskawek czy czereśni. W 100 g arbuza jest aż 112 mg potasu. A że na kawałku arbuza trudno poprzestać, może być też trudne ograniczenie spożycia potasu w tej sytuacji.
Oczywistym przeciwwskazaniem do jedzenia arbuza jest również uczulenie, pojawiające się po spożyciu wysypki, duszności czy biegunki. Po arbuzy nie powinny sięgać też osoby z nietolerancją fruktozy, którą również zawierają te owoce.
Natomiast u zdrowych osób nie ma ograniczeń co do tego, jakie ilości arbuza można zjadać w ciągu dnia. Jednak zaleca się, aby nie jeść arbuzów później niż o 16. Tu również "winowajcą" jest wysoki poziom cukrów, który może m.in. sprzyjać późniejszemu podjadaniu.