Nowa Coca-Cola na życzenie Trumpa? Dietetyczka kliniczna komentuje zmieniony skład
Znany od lat amerykański producent The Coca‑Cola Company podbił rynek spożywczy jeszcze i XIX wieku. Od tamtej pory wciąż flagowym produktem jest klasyczny słynny napój, choć z czasem dodano kolejne warianty. Okazuje się, że niebawem na półkach pojawi się następna wersja. Lokalne media sugerują, że Coca-Cola z cukrem trzcinowym powstanie na skutek sugestii Donalda Trumpa. Dietetyczka kliniczna komentuje zmianę składu.

Wszystkich miłośników klasycznej Coca-Coli uspokajamy, że firma nie planuje wycofać obecnych produktów, a jedynie zwiększyć wybór w dotychczasowym asortymencie. Jak informuje BBC, powodem wprowadzenia na rynek Coca-Coli z dodatkiem cukru trzcinowego może być pokłosiem krytyki ze strony Roberta F. Kennedy’ego Jr na temat jednego z dodatków.
Coca-Cola z cukrem trzcinowym. Trump może ogłosić sukces?
Media na całym świecie komentują doniesienia dotyczące nowego rodzaju Coca-Coli, która już niebawem ma pojawić się na sklepowych półkach. Sekretarz zdrowia Roberta F. Kennedy Jr miał skomentować, że obecny składnik Coca-Coli jest szkodliwy dla zdrowia. Chodzi mianowicie o syrop kukurydziany. Stąd nowy napój ma być pozbawiony tego dodatku, a w jego miejsce producent ma dodać cukier trzcinowy.
To będzie bardzo dobry ruch z ich strony – zobaczycie. Jest po prostu lepszy!
– pisał Donald Trump w swoich mediach społecznościowych.
Nie milkną jednak komentarze specjalistów, którzy wskazują, iż trudno stwierdzić, żeby ta “zamiana” faktycznie była wyjątkowo pozytywna w kontekście zdrowia. Dodają, że ciężko wskazać, by któryś ze słodzików był zdrowszy. Sprawę dla Poradnika Zdrowie skomentowała dietetyczka kliniczna, Paulina Szymczak.
Choć marketingowo brzmi “bardziej naturalnie”, z punktu widzenia organizmu oba źródła to cukry proste i nadmiar jednych i drugich niesie podobne ryzyko takie jak insulinooporność, stłuszczenie wątroby, zaburzenia metaboliczne, czy wzrost masy ciała. Syrop HFCS budzi kontrowersje, bo jego fruktoza w dużym stężeniu trafia bezpośrednio do wątroby i może sprzyjać jej przeciążeniu, dlatego jest często krytykowany, ale zamiana go na “cukier trzcinowy” nie oznacza, że napój staje się zdrowy
- zaznacza specjalistka.
Ekspertka dodaje, że cukier trzcinowy nie stanowi wcale zdrowej alternatywy, choć może być mniej szkodliwy niż syrop HFCS, szczególnie w kontekście nadmiernego spożycia. Niemniej to choć to bardzo mały krok w stronę lepszego składu, to jednak wciąż daleko mu produktu, który warto pić codziennie.
Dietetyczka przypomina, jakie osoby powinny zachować szczególną ostrożność i nie dać się złapać w ewentualną pułapkę myślenia, że Coca-Cola z cukrem trzcinowym będzie zdrowsza. A zatem choć ta zasada dotyczy każdego z nas, to na baczności powinny mieć się osoby borykające się z takimi chorobami i stanami jak:
- insulinooporność,
- cukrzyca,
- PCOS,
- choroby wątroby,
- nadwaga,
- otyłość,
Specjalistka dodaje, że spożycie napojów słodzonych powinny ograniczyć także dzieci i młodzież. Natomiast należy także pamiętać, iż kluczowe nie jest tylko jaki cukier, ale ile i jak często po niego sięgamy. Cukier, niezależnie od źródła warto traktować jak przyprawę, a nie podstawę diety.
Syrop kukurydziany kontra cukier trzcinowy. Co jest zdrowsze?
Jak wyjaśniła nasza rozmówczyni, nie możemy wskazać zwycięzcy pod kątem tego co jest zdrowsze - syrop kukurydziany, czy cukier trzcinowy. Potwierdzają to również badania naukowe. Przykładem może być choćby metaanaliza z 2022 roku, która objęła 767 uczestników spożywających syrop kukurydziany (HFCS) w formie dodatków do różnych produktów lub sacharozę. Składnik ten stanowił ok. 19% spożytej dziennej dawki energii.
Wyniki wykazały, że w grupie osób spożywających doszło do wzrostu biomarkera określającego stan zapalny, czyli CRP. Z kolei z innych analiz naukowych wynika, że zarówno sacharoza jak i syrop kukurydziany stanowią źródło tzw. pustych kalorii. Z kolei nadmiar fruktozy powiązano z większym ryzykiem stłuszczenia wątroby, insulinooporności, zespołu metabolicznego i stanem zapalnym.
Specjaliści są jednak zgodni, że cukier trzcinowy bywa postrzegany jako bardziej naturalny. Stąd często możemy go spotkać w droższych wersjach napojów czy produktach premium np. Mexican Coke.
Niemniej to w dużej mierze kwestia kosztu wyprodukowania danego napoju. Otóż HFCS jest tańszy od cukru trzcinowego, a zarazem bardziej stabilny w produkcji przemysłowej, co czyni go preferowanym w masowej produkcji napojów i produktów przetworzonych. Natomiast różnica smakowa nie oznacza przewagi pod kątem zdrowotnym - obie formy słodzików dostarczają podobnych kcal i mają podobny wpływ metaboliczny