Nowalijki - jak wybierać najzdrowsze nowalijki. Kto nie powinien jeść nowalijek?
Nowalijki kojarzą się z wiosną – zielony szczypiorek, chrupiąca rzodkiewka i listek sałaty na kanapce są pierwszymi oznakami wiosny w kuchni. Znudzenie kapustą czy buraczkami zazwyczaj następuje wraz z końcem zimy, a świeże warzywa zachęcają kolorami i zapachem. Pojawiają się jednak głosy, że nowalijek w ogóle nie powinno się jeść, bo są hodowane na nawozach i nie posiadają wartości odżywczych.
Dietetycy zgodnie oświadczają, że nowalijki mogą być urozmaiceniem i kolorowym dodatkiem do diety, nie należy jednak traktować ich jako głównego składnika posiłków.
Które nowalijki wybierać?
Warzywa powinny pachnieć świeżością, a nie kartonem lub innym opakowaniem. Wybieraj warzywa z gospodarstw ekologicznych, z odpowiednim certyfikatem.
Rzodkiewki bez nawozów
Najlepsze będą rzodkiewki średniej wielkości – przerośnięte świadczą o tym, że uprawiane były na mocno nawożonej ziemi. Skórka dobrej rzodkiewki powinna być jędrna i bez przebarwień. Zwróć uwagę na kolor liści – jeśli są zżółknięte to także znak, że warzywo rosło na ziemi z dużą ilością nawozów.
Kupuj sałatę bez przebarwień
Najwięcej szkodliwych dla zdrowia azotanów gromadzi się w liściach z wierzchu i tych najmłodszych, w środku główki. Wybierając sałatę zwracaj uwagę na wygląd liści – jeśli mają plamki, odbarwienia i nie są jędrne, to nie powinnaś jej kupować.
Przepis na ANANASA i POLĘDWICĘ wieprzową w chili z rusztu z miksem sałat
Najlepszy szczypiorek
Podobnie jak przy wyborze rzodkiewki czy sałaty – szczypiorek musi być zielony, sprężysty i bez przebarwień. Jeśli wybierasz szczypior z cebulą, upewnij się, że cebula nie jest miękka, spleśniała albo nie ma śladów gnicia.
Przepis na sos twarożkowy ze szczypiorkiem
Kto nie powinien jeść nowalijek?
Nowalijek nie poleca się:
- Alergikom,
- Cierpiącym na wrzody żołądka,
- Chorującym na zespół jelita nadwrażliwego,
- Dzieci poniżej 3 roku życia (ich układ pokarmowy jest niedojrzały i funkcjonuje inaczej niż u dorosłych, dlatego nowalijki mogą wywołać ból brzucha lub wysypkę).