Nowe, kontrowersyjne zalecenia. Dlaczego sałatki najlepiej jeść przed 16?
Sałatka ze świeżych warzyw na kolację wydaje się być zdrowym wyborem, ale dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że nie zawsze jest to najlepsza opcja. Eksperci zwracają uwagę na to, że czas spożywania posiłków ma istotny wpływ na ich wartość odżywczą oraz na metabolizm organizmu. Dlaczego warto zrezygnować z jedzenia sałatek po południu?
Sałatka na kolację
Dr Maximilian Schubert z Mayrlife Medical Health Resort wyznał, że sałatka była jego sprawdzonym pomysłem na lekką kolację, ze względu na niewielką zawartość kalorii. Doszedł jednak do wniosku, że organizm niezbyt dobrze ją trawi, zwłaszcza wieczorem.
Surowe pokarmy, takie jak sałatki, zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie w ciągu dnia i stanowi wsparcie dla zdrowia mikrobiomu. Jednak wieczorem ten sam błonnik może okazać się trudniejszy do strawienia i nadwyrężać układ pokarmowy. Może to prowadzić do wzdęć i uczucia dyskomfortu, co może z kolei negatywnie wpływać na jakość snu - wyjaśniał dr Maximilian Schubert w rozmowie z Vogue.
Ekspert przeanalizował wpływ jedzenia na jakość snu i wysnuł wnioski, że w godzinach popołudniowych lepiej unikać jakichkolwiek surowych pokarmów, takich jak warzywa, ryby czy mięso. Odradził również spożywanie orzechów, które obciążają organizm i często zawierają dużą ilość soli.
Wieczorem lepiej unikać także owoców, ze względu na wysoką zawartość fruktozy, która może odpowiadać za wzdęcia i ból brzucha. Jednocześnie wpływa na stężenie cukru we krwi, tym samym zakłócając sen.
Wpływ surowego jedzenia
Zalecenia dr Schuberta są dość nietypowe, ponieważ sałatki, owoce, orzechy i mięso to z założenia zdrowe produkty. Ekspert podkreśla jednak, że chodzi przede wszystkim o porę ich spożycia.
Dlatego nie powinno się jeść surowych pokarmów po godz. 16 lub, najpóźniej, 17. Dotyczy to wszystkich, niezależnie od pory, o jakiej kładziemy się do łóżka: Od późnego popołudnia nie jesteśmy w stanie poprawnie strawić takiego jedzenia - wyjaśniał.
Zalecenia doktora potwierdzają m.in. badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Food & Function, które wykazały, że surowe pokarmy to powód zaburzeń trawienia. Wyniki przedstawione w czasopiśmie Gut ujawniły, że dieta oparta na surowych produktach może zaburzać florę jelitową i prowadzić do rozwoju problemów z trawieniem.
Zdaniem eksperta alternatywą dla sałatki na kolację mogą być gotowane warzywa, zupy, produkty pełnoziarniste, ugotowany kurczak lub uduszona ryba. Produkty te nie obciążą układu trawiennego, ułatwią zaśnięcie i zredukują ilość nocnych pobudek.