Unikamy z reguły ryb i jemy je tylko od święta, a to szkoda! To nie tylko świetny zamiennik mięsa, ale także cenna bomba składników odżywczych. Częste ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie dzięki zawartości m.in. kwasów omega-3, licznych witamin, minerałów białka.
Makrela – jedna z najzdrowszych ryb
Do jadłospisu warto szczególnie włączyć makrelę, która pozytywnie oddziałuje na prawie każdy narząd w organizmie. Nie tylko wspiera zdrowie jelit i wątroby, ale także serca. Stanowi także doskonały pokarm dla pięknej cery i ma zbawienny wpływ na kondycję skóry – wygładza ją, ujędrnia oraz odpowiednio nawilża. To tylko niektóre właściwości tej pysznej, tłustej ryby.
Makrela ukrywa w sobie wiele „dobroci” odżywczych. Znajduje się w niej duże ilości kwasów tłuszczowych wielonasyconych omega-3 i omega-6, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie dzięki nim poszczycić się wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Jest także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które w pełni zastąpi białko pochodzenia zwierzęcego.
Mięso makreli obfituje jeszcze w dużo witamin (A, C, D, E, K oraz z grupy B) i minerałów (m.in. fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo). Co ważne, zawiera ono minimalne ilości toksyn, które nie przekraczają ustalonych norm.
Makrela wspiera serce i tarczycę
Znajdujące się w makreli zdrowe tłuszcze wspierają pracę układu krążenia. Obniżają one poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, rozszerzają i wzmacniają naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie. Ta ryba ma także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niedobry witaminy C i D można uzupełnić, jedząc ją dwa razy w tygodniu.
Makrela jako prawdziwa skarbnica kwasów omega-3 wykazuje działanie łagodzące stan zapalny zarówno w całym organizmie, jak i w obrębie tarczycy. Wzmacnia też zęby i układ kostny oraz stanowi remedium na osłabiony wzrok.
Ryba ta, która bogata jest w białko, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, pozwala zadbać o kondycję skóry. Te składniki powodują wygładzenie zmarszczek oraz pomagają skórze utrzymać wilgoć. Jeśli chcesz czerpać jak najwięcej walorów odżywczych z makreli, najlepiej spożywaj ją w formie świeżej.