O tej rybie Polacy zapominają, a szkoda! Drzemie w niej ogromny potencjał

2024-03-04 12:25

Tę rybę zna chyba każdy z nas, ale niestety niezbyt często po nią sięgamy. Uchodzi ona za zdrowszy substytut mięsa. Jej delikatnie mięso dostarcza do organizmu wiele cennych składników odżywczych, które poprawiają pracę mózgu, wzmacniają odporność oraz działa jak krem przeciwzmarszczkowy. Można ją kupić praktycznie w każdym sklepie.

Makrela
Autor: Getty Images

Unikamy z reguły ryb i jemy je tylko od święta, a to szkoda! To nie tylko świetny zamiennik mięsa, ale także cenna bomba składników odżywczych. Częste ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie dzięki zawartości m.in. kwasów omega-3, licznych witamin, minerałów białka.

Makrela – jedna z najzdrowszych ryb

Do jadłospisu warto szczególnie włączyć makrelę, która pozytywnie oddziałuje na prawie każdy narząd w organizmie. Nie tylko wspiera zdrowie jelit i wątroby, ale także serca. Stanowi także doskonały pokarm dla pięknej cery i ma zbawienny wpływ na kondycję skóry – wygładza ją, ujędrnia oraz odpowiednio nawilża. To tylko niektóre właściwości tej pysznej, tłustej ryby.

Makrela ukrywa w sobie wiele „dobroci” odżywczych. Znajduje się w niej duże ilości kwasów tłuszczowych wielonasyconych omega-3 i omega-6, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie dzięki nim poszczycić się wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Jest także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które w pełni zastąpi białko pochodzenia zwierzęcego.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Mięso makreli obfituje jeszcze w dużo witamin (A, C, D, E, K oraz z grupy B) i minerałów (m.in. fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo). Co ważne, zawiera ono minimalne ilości toksyn, które nie przekraczają ustalonych norm.

Makrela wspiera serce i tarczycę

Znajdujące się w makreli zdrowe tłuszcze wspierają pracę układu krążenia. Obniżają one poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, rozszerzają i wzmacniają naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie. Ta ryba ma także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niedobry witaminy C i D można uzupełnić, jedząc ją dwa razy w tygodniu.

Makrela jako prawdziwa skarbnica kwasów omega-3 wykazuje działanie łagodzące stan zapalny zarówno w całym organizmie, jak i w obrębie tarczycy. Wzmacnia też zęby i układ kostny oraz stanowi remedium na osłabiony wzrok.

Ryba ta, która bogata jest w białko, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, pozwala zadbać o kondycję skóry. Te składniki powodują wygładzenie zmarszczek oraz pomagają skórze utrzymać wilgoć. Jeśli chcesz czerpać jak najwięcej walorów odżywczych z makreli, najlepiej spożywaj ją w formie świeżej.