Zupa z ciecierzycy - zalety
Tą zupą jest zupa z ciecierzycy, która, dzięki bogactwu warzyw, jest źródłem wielu cennych składników mineralnych. Oprócz tego zupa z ciecierzycy sprzyja odchudzaniu, więc można się nią zajadać tak często, jak się ma ochotę. Zupę z ciecierzycy można przygotować z polędwiczką wieprzową albo w wariancie bez mięsa.
Zupa z ciecierzycy w 100 g ma zaledwie 82 kcal. Można więc zajadać się nią niemal bez ograniczeń. Jest sycąca i gwarantuje, że szybko nie dopadnie nas głód. Trzymając poziom cukru w ryzach, sprawia, że nie podjadamy między posiłkami.
Zupa z ciecierzycy - składniki
Z czego składa się zupa z ciecierzycy? Oczywiście składnikiem numer 1 jest ciecierzyca. Ponadto potrzebujemy pomidorów (2-3 szt.), ziemniaków (2-3 szt.), cebuli (2-3 szt.), marchwi, papryki czerwonej, selera naciowego i pietruszki. Zamiast świeżych pomidorów, możesz użyć również pomidorów z puszki.
Do smaku dodajemy przyprawy, w ilości według osobistych preferencji: sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek. Do podsmażania na patelni używaj oleju, oliwy lub masła klarowanego.
Zupa z ciecierzycy - przepis
- Ciecierzycę należy zalać wodą i odstawić na kilka godzin lub nawet na całą noc. Możesz użyć też ciecierzycy z puszki.
 - Podsmażyć posiekaną cebulkę i posiekany seler. W wersji mięsnej zrób to z dodatkiem drobno pokrojonej polędwiczki wieprzowej.
 - Duś podsmażone warzywa z dodatkiem pokrojonej pietruszki.
 - Następnie dolej wody i dodaj ciecierzycę, po jej uprzednim odcedzeniu.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 h.
 - Zetrzyj na tarce i podsmaż na patelni marchew, z dodatkiem pokrojonych drobno innych warzyw: papryki, cebuli i pomidorów.
 - Duś podsmażone warzywa przez 10 minut, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę słodką.
 - To wszystko wrzuć do garnka z gotującą się zupą.
 - Do zupy wrzuć też ziemniaki pokrojone w kostkę.
 - Gotuj wszystko razem na wolnym ogniu przez kolejnych 20 min.