Zdrowsze są pomidory czy jego przetwory? Odpowiedź Bosackiej może zaskoczyć

2023-11-11 13:23

Sięganie po warzywa i owoce to zawsze świetny i zdrowy wybór. Czasem jednak nie lubimy konsystencji poszczególnych potraw i wtedy chętniej zjadamy gotowe przetwory. Katarzyna Bosacka zdradza, czy lepiej zjadać świeże pomidory, czy może jednak przeciery lub ketchupy.

Zdrowsze są pomidory czy jego przetwory? Odpowiedź Bosackiej może zaskoczyć
Autor: Fot. Getty Images, instagram.com/ @katarzynabosacka

Pomidory to podstawa wielu kuchni świata. Polacy uwielbiają pomidorówkę, Włosi pastę lub pizzę z sosem, a Grecy keftedes, czyli kultowe pulpeciki. Okazuje się jednak, że forma spożywanego warzywa ma znaczenie, dlatego warto przeanalizować codzienne menu.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Pomidory czy ketchup? Bosacka analizuje i wyjaśnia 

Jest wiele odmian pomidorów, dlatego jeśli nie smakowało nam konkretne warzywo, warto dać szansę malinówkom, czy pomidorom typu lima. Niektórzy jednak nie dostrzegają problemu w samym smaku, ale galaretowatej konsystencji, przez co niezbyt chętnie zjadają pomidory.

Z pomocą przychodzą przetwory. Wbrew pozorom ich spożywanie nie odbiera nam cennych właściwości odżywczych. Katarzyna Bosacka zauważa, że zawarty w pomidorach likopen odpowiadający za ich barwę to silny przeciwutleniacz.

Likopen działa antynowotworowo, zapobiega chorobom serca, wspiera skórę, włosy, paznokcie, a także wzrok - dodaje dziennikarka i dodaje, że w świeżym warzywie jest go mniej aniżeli w przecierach, ketchupach czy passatach.

Jak zaznacza, poddanie pomidorów cieplnej obróbce sprawia, że nasz organizm lepiej przyswaja wspomniany likopen. Dodatkowo w gotowych przetworach jest duża ilość pomidorów, a to oznacza, że jedząc określoną potrawę z dodatkiem passaty, ketchupu lub przecieru nie tylko dostarczamy do organizmu sporą dawkę przeciwutleniaczy tak ważnych dla naszego zdrowia.

Warto jednak mieć świadomość, że w dużej części przetworów dostępnych w sklepie ma w składzie cukier. Stąd osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością nie powinny sięgać po ten dodatek. Także w odniesieniu do osób zdrowych dobrym rozwiązaniem jest szukanie produktów pozbawionych cukru. 

Dlaczego warto jeść pomidory? 

Dobre nawyki żywieniowe to klucz do zachowania zdrowia oraz szczupłej sylwetki. Każdego dnia w naszej diecie powinno znajdować się dużo warzyw i choć trochę owoców. Pomidory także mają sporo do zaoferowania. Już jeden średniej wielkości pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poza tym występujące w tych warzywach witaminy A oraz E wychwytując wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i pomagają zachować młody wygląd na dłużej.

Wspomniany likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie UV, na które narażamy naszą skórę nie tylko latem. Zjadając pomidory w dowolnej postaci lub pijąc sok, nasz organizm zyskuje na ich prozdrowotnym działaniu. Lista korzyści jest dosyć długa i wygląda następująco:

  • wzmocnienie odporności,
  • przyspieszenie trawienia,
  • poprawa pracy układu nerwowego,
  • ochrona przed słońcem,
  • działanie moczopędne,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • działanie przeciwnowotworowe.