Pomidory to podstawa wielu kuchni świata. Polacy uwielbiają pomidorówkę, Włosi pastę lub pizzę z sosem, a Grecy keftedes, czyli kultowe pulpeciki. Okazuje się jednak, że forma spożywanego warzywa ma znaczenie, dlatego warto przeanalizować codzienne menu.
Pomidory czy ketchup? Bosacka analizuje i wyjaśnia
Jest wiele odmian pomidorów, dlatego jeśli nie smakowało nam konkretne warzywo, warto dać szansę malinówkom, czy pomidorom typu lima. Niektórzy jednak nie dostrzegają problemu w samym smaku, ale galaretowatej konsystencji, przez co niezbyt chętnie zjadają pomidory.
Z pomocą przychodzą przetwory. Wbrew pozorom ich spożywanie nie odbiera nam cennych właściwości odżywczych. Katarzyna Bosacka zauważa, że zawarty w pomidorach likopen odpowiadający za ich barwę to silny przeciwutleniacz.
Likopen działa antynowotworowo, zapobiega chorobom serca, wspiera skórę, włosy, paznokcie, a także wzrok - dodaje dziennikarka i dodaje, że w świeżym warzywie jest go mniej aniżeli w przecierach, ketchupach czy passatach.
Jak zaznacza, poddanie pomidorów cieplnej obróbce sprawia, że nasz organizm lepiej przyswaja wspomniany likopen. Dodatkowo w gotowych przetworach jest duża ilość pomidorów, a to oznacza, że jedząc określoną potrawę z dodatkiem passaty, ketchupu lub przecieru nie tylko dostarczamy do organizmu sporą dawkę przeciwutleniaczy tak ważnych dla naszego zdrowia.
Warto jednak mieć świadomość, że w dużej części przetworów dostępnych w sklepie ma w składzie cukier. Stąd osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością nie powinny sięgać po ten dodatek. Także w odniesieniu do osób zdrowych dobrym rozwiązaniem jest szukanie produktów pozbawionych cukru.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Dobre nawyki żywieniowe to klucz do zachowania zdrowia oraz szczupłej sylwetki. Każdego dnia w naszej diecie powinno znajdować się dużo warzyw i choć trochę owoców. Pomidory także mają sporo do zaoferowania. Już jeden średniej wielkości pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poza tym występujące w tych warzywach witaminy A oraz E wychwytując wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i pomagają zachować młody wygląd na dłużej.
Wspomniany likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie UV, na które narażamy naszą skórę nie tylko latem. Zjadając pomidory w dowolnej postaci lub pijąc sok, nasz organizm zyskuje na ich prozdrowotnym działaniu. Lista korzyści jest dosyć długa i wygląda następująco:
- wzmocnienie odporności,
- przyspieszenie trawienia,
- poprawa pracy układu nerwowego,
- ochrona przed słońcem,
- działanie moczopędne,
- zapobieganie miażdżycy,
- działanie przeciwnowotworowe.