Zdrowsze są pomidory czy jego przetwory? Odpowiedź Bosackiej może zaskoczyć
Sięganie po warzywa i owoce to zawsze świetny i zdrowy wybór. Czasem jednak nie lubimy konsystencji poszczególnych potraw i wtedy chętniej zjadamy gotowe przetwory. Katarzyna Bosacka zdradza, czy lepiej zjadać świeże pomidory, czy może jednak przeciery lub ketchupy.
Pomidory to podstawa wielu kuchni świata. Polacy uwielbiają pomidorówkę, Włosi pastę lub pizzę z sosem, a Grecy keftedes, czyli kultowe pulpeciki. Okazuje się jednak, że forma spożywanego warzywa ma znaczenie, dlatego warto przeanalizować codzienne menu.
Pomidory czy ketchup? Bosacka analizuje i wyjaśnia
Jest wiele odmian pomidorów, dlatego jeśli nie smakowało nam konkretne warzywo, warto dać szansę malinówkom, czy pomidorom typu lima. Niektórzy jednak nie dostrzegają problemu w samym smaku, ale galaretowatej konsystencji, przez co niezbyt chętnie zjadają pomidory.
Z pomocą przychodzą przetwory. Wbrew pozorom ich spożywanie nie odbiera nam cennych właściwości odżywczych. Katarzyna Bosacka zauważa, że zawarty w pomidorach likopen odpowiadający za ich barwę to silny przeciwutleniacz.
Likopen działa antynowotworowo, zapobiega chorobom serca, wspiera skórę, włosy, paznokcie, a także wzrok - dodaje dziennikarka i dodaje, że w świeżym warzywie jest go mniej aniżeli w przecierach, ketchupach czy passatach.
Jak zaznacza, poddanie pomidorów cieplnej obróbce sprawia, że nasz organizm lepiej przyswaja wspomniany likopen. Dodatkowo w gotowych przetworach jest duża ilość pomidorów, a to oznacza, że jedząc określoną potrawę z dodatkiem passaty, ketchupu lub przecieru nie tylko dostarczamy do organizmu sporą dawkę przeciwutleniaczy tak ważnych dla naszego zdrowia.
Warto jednak mieć świadomość, że w dużej części przetworów dostępnych w sklepie ma w składzie cukier. Stąd osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością nie powinny sięgać po ten dodatek. Także w odniesieniu do osób zdrowych dobrym rozwiązaniem jest szukanie produktów pozbawionych cukru.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Dobre nawyki żywieniowe to klucz do zachowania zdrowia oraz szczupłej sylwetki. Każdego dnia w naszej diecie powinno znajdować się dużo warzyw i choć trochę owoców. Pomidory także mają sporo do zaoferowania. Już jeden średniej wielkości pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poza tym występujące w tych warzywach witaminy A oraz E wychwytując wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i pomagają zachować młody wygląd na dłużej.
Wspomniany likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie UV, na które narażamy naszą skórę nie tylko latem. Zjadając pomidory w dowolnej postaci lub pijąc sok, nasz organizm zyskuje na ich prozdrowotnym działaniu. Lista korzyści jest dosyć długa i wygląda następująco:
- wzmocnienie odporności,
- przyspieszenie trawienia,
- poprawa pracy układu nerwowego,
- ochrona przed słońcem,
- działanie moczopędne,
- zapobieganie miażdżycy,
- działanie przeciwnowotworowe.