Obniża zły cholesterol, ułatwia trawienie i wspomaga serce. Wystarczy łyżka dziennie
Możesz je jeść w całości, a także mielić i dodawać do różnych dań. Wystarczy jedna łyżka dziennie, by czerpać wiele korzyści zdrowotnych ze spożywania tego produktu. A tych jest naprawdę wiele – od obniżenia ciśnienia krwi po utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Dodanie siemienia lnianego do potraw może na wiele sposobów wspomóc ogólny stan zdrowia. Siemię lniane wspiera pracę układu krążenia, dobrze wpływa również na jelita i trawienie. Choć podobnie jak inne produkty – także jest niedoskonałe i niektórzy muszą na nie uważać oraz spożywać je z umiarem.
Obniża ciśnienie i jest dobre dla serca
Siemię lniane, czyli ziarna lnu, było używane już od początku cywilizcji. Z czasem stało się składnikiem żywności funkcjonalnej, czyli rodzaju jedzenie pochodzenia naturalnego, które wspiera określone funkcje organizmu. Siemię można jeść zarówno w postaci ziaren, jak i mielonej.
Oba rodzaje wiążą się z korzyściami dla zdrowia, jednak eksperci zaznaczają, że nieco lepsze wydaje się siemię w wersji mielonej. Wynika to z faktu, że ziarna nie są w stanie rozpuścić się w wodzie i dostarczać tylu cennych składników odżywczych co wersja mielona. Organizmowi również łatwiej strawić siemię mielone.
Przede wszystkim siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest rodzajem kwasów tłuszczowych omega-3. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego jedynym sposobem jest uzyskanie go z zewnątrz np. poprzez jedzenie siemienia lnianego.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza stan zapalny w organizmie, co pozytywnie wpływa na zapobieganie rozwojowi chorób przewlekłych. W przypadku ALA eksperci wiążą go ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca takich jak zawał serca oraz udar mózgu.
Co ważne, kwas alfa-linolenowy wiąże się także z obniżeniem wysokiego ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak ALA mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające czy przeciwstarzeniowe.
Chroni przed zaparciami i wspomaga trawienie
Ziarna lnu mają w sobie dużo błonnika - w jednej łyżce znajdziemy go aż 3 gramy. Brak błonnika w diecie może skutkować problemami z trawieniem, a także utrudniać zrzucenie zbędnych kilogramów lub kontrolę prawidłowej masy ciała.
Siemię lniane jest również znane jako naturalny środek przeczyszczający, który pozytywnie wpływa na proces trawienia oraz pomaga w przypadku zaparć.
Nasiona lnu docenią jelita, ponieważ siemię pozytywnie wpływa na mikrobiom i zwiększa florę bakteryjną. Naukowcy wiążą także suplementację siemienia lnianego z kontrolą glukozy i wrażliwości na insulinę.
Podobnie jak wiele produktów, siemię ma nieco ciemniejszą stronę. Wszystko przez obecność kwasu fitynowego, który zmniejsza wchłanianie minerałów takich jak cynk, magnez, żelazo i wapń. Jednak jak podkreślają eksperci, substancje antyodżywcze zawarte w siemieniu mają mniejszy wpływ na zdrowie człowieka niż np. soja czy rzepak.
Z drugiej strony zbyt duża ilość siemienia - w wyniku obecności błonnika - może negatywnie wpływać na układ trawienny, zwłaszcza u osób, które nie są przyzwyczajone do dużych ilości tej substancji w spożywanych pokarmach. Wówczas ziarna lnu mogą powodować gazy, wzdęcia i bóle brzucha.