Dodanie siemienia lnianego do potraw może na wiele sposobów wspomóc ogólny stan zdrowia. Siemię lniane wspiera pracę układu krążenia, dobrze wpływa również na jelita i trawienie. Choć podobnie jak inne produkty – także jest niedoskonałe i niektórzy muszą na nie uważać oraz spożywać je z umiarem.
Obniża ciśnienie i jest dobre dla serca
Siemię lniane, czyli ziarna lnu, było używane już od początku cywilizcji. Z czasem stało się składnikiem żywności funkcjonalnej, czyli rodzaju jedzenie pochodzenia naturalnego, które wspiera określone funkcje organizmu. Siemię można jeść zarówno w postaci ziaren, jak i mielonej.
Oba rodzaje wiążą się z korzyściami dla zdrowia, jednak eksperci zaznaczają, że nieco lepsze wydaje się siemię w wersji mielonej. Wynika to z faktu, że ziarna nie są w stanie rozpuścić się w wodzie i dostarczać tylu cennych składników odżywczych co wersja mielona. Organizmowi również łatwiej strawić siemię mielone.
Przede wszystkim siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest rodzajem kwasów tłuszczowych omega-3. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego jedynym sposobem jest uzyskanie go z zewnątrz np. poprzez jedzenie siemienia lnianego.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza stan zapalny w organizmie, co pozytywnie wpływa na zapobieganie rozwojowi chorób przewlekłych. W przypadku ALA eksperci wiążą go ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca takich jak zawał serca oraz udar mózgu.
Co ważne, kwas alfa-linolenowy wiąże się także z obniżeniem wysokiego ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak ALA mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające czy przeciwstarzeniowe.
Chroni przed zaparciami i wspomaga trawienie
Ziarna lnu mają w sobie dużo błonnika - w jednej łyżce znajdziemy go aż 3 gramy. Brak błonnika w diecie może skutkować problemami z trawieniem, a także utrudniać zrzucenie zbędnych kilogramów lub kontrolę prawidłowej masy ciała.
Siemię lniane jest również znane jako naturalny środek przeczyszczający, który pozytywnie wpływa na proces trawienia oraz pomaga w przypadku zaparć.
Nasiona lnu docenią jelita, ponieważ siemię pozytywnie wpływa na mikrobiom i zwiększa florę bakteryjną. Naukowcy wiążą także suplementację siemienia lnianego z kontrolą glukozy i wrażliwości na insulinę.
Podobnie jak wiele produktów, siemię ma nieco ciemniejszą stronę. Wszystko przez obecność kwasu fitynowego, który zmniejsza wchłanianie minerałów takich jak cynk, magnez, żelazo i wapń. Jednak jak podkreślają eksperci, substancje antyodżywcze zawarte w siemieniu mają mniejszy wpływ na zdrowie człowieka niż np. soja czy rzepak.
Z drugiej strony zbyt duża ilość siemienia - w wyniku obecności błonnika - może negatywnie wpływać na układ trawienny, zwłaszcza u osób, które nie są przyzwyczajone do dużych ilości tej substancji w spożywanych pokarmach. Wówczas ziarna lnu mogą powodować gazy, wzdęcia i bóle brzucha.