Oczyszcza, odtruwa, łagodzi kaszel i reumatyzm. Dodaj do herbaty, a efekty cię zaskoczą

2024-09-12 13:28

Jesień to czas, gdy nasze organizmy zaczynają toczyć nierówną walkę z infekcjami, pogodą i przesileniem związanym z mniejszym nasłonecznieniem. Dlatego warto szczególnie wesprzeć swój organizm za pomocą naturalnych środków. Poznaj zioło, które pomoże oczyścić i uzdrowić organizm, a przy tym świetnie smakuje.

Oczyszcza, odtruwa, łagodzi kaszel i reumatyzm. Dodaj do herbaty, a efekty cię zaskoczą
Autor: GettyImages Oczyszcza, odtruwa, łagodzi kaszel i reumatyzm. Dodaj do herbaty, a efekty cię zaskoczą

Syrop z nawłoci - właściwości

Syrop, który oczyszcza, odtruwa, działa pomocniczo podczas kaszlu i innych infekcji dróg oddechowych, to „wynalazek” znany od pokoleń. Jest w pełni naturalny i idealny, aby wzmocnić w sezonie wzmożonej zapadalności na infekcje, ale nie tylko. Z dobrodziejstw tego zioła możesz śmiało korzystać cały rok.

Syrop z nawłoci, bo o nim mowa, ma wiele zalet dla zdrowia i… dla podniebienia. Możesz nim wzbogacić herbaty i desery, polewać omlety i naleśniki. Można też po prostu pić syrop z nawłoci po rozcieńczeniu z wodą. Nawłoć, która porasta wiele łąk i wrzosowisk, ma właściwości:

  • Oczyszczające, gdyż pomaga usuwać toksyny z organizmu
  • Moczopędne, co również sprzyja pozbywaniu się szkodliwych substancji
  • Wspiera nerki, zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej
  • Działa korzystnie na pracę układu moczowego
  • Zmniejsza obrzęki kończyn (jeśli są powodowane przez zatrzymanie wody w organizmie)
  • Zmniejsza kaszel
  • Łagodzi objawy artretyzmu i łagodzi objawy reumatyzmu – w tych przypadkach można zarówno spożywać syrop, jak i stosować zewnętrznie w postaci np. kompresów, okładów
Beszamel - syropy na przeziębienie

Syrop z nawłoci – przepis

Jak przygotować syrop z nawłoci? Wystarczą kwiaty nawłoci, cytryna i cukier. Pamiętaj, aby kwiaty nawłoci zbierać w czystym miejscu, z dala od uczęszczanych jezdni czy zakładów przemysłowych. Przepis jest bardzo prosty: 

  • Użyj ok. 30 kwiatów (bez łodyg) na 1,5 l wody
  • Zalany wrzątkiem napar odcedź
  • Dodaj sok z cytryny i 750 g cukru
  • Gotowy syrop gotuj przez 5 minut
  • Rozlej do słoików
  • Pasteryzuj przez kwadrans
  • Później przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.