Syrop z nawłoci - właściwości
Syrop, który oczyszcza, odtruwa, działa pomocniczo podczas kaszlu i innych infekcji dróg oddechowych, to „wynalazek” znany od pokoleń. Jest w pełni naturalny i idealny, aby wzmocnić w sezonie wzmożonej zapadalności na infekcje, ale nie tylko. Z dobrodziejstw tego zioła możesz śmiało korzystać cały rok.
Syrop z nawłoci, bo o nim mowa, ma wiele zalet dla zdrowia i… dla podniebienia. Możesz nim wzbogacić herbaty i desery, polewać omlety i naleśniki. Można też po prostu pić syrop z nawłoci po rozcieńczeniu z wodą. Nawłoć, która porasta wiele łąk i wrzosowisk, ma właściwości:
- Oczyszczające, gdyż pomaga usuwać toksyny z organizmu
 - Moczopędne, co również sprzyja pozbywaniu się szkodliwych substancji
 - Wspiera nerki, zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej
 - Działa korzystnie na pracę układu moczowego
 - Zmniejsza obrzęki kończyn (jeśli są powodowane przez zatrzymanie wody w organizmie)
 - Zmniejsza kaszel
 - Łagodzi objawy artretyzmu i łagodzi objawy reumatyzmu – w tych przypadkach można zarówno spożywać syrop, jak i stosować zewnętrznie w postaci np. kompresów, okładów
 
Syrop z nawłoci – przepis
Jak przygotować syrop z nawłoci? Wystarczą kwiaty nawłoci, cytryna i cukier. Pamiętaj, aby kwiaty nawłoci zbierać w czystym miejscu, z dala od uczęszczanych jezdni czy zakładów przemysłowych. Przepis jest bardzo prosty:
- Użyj ok. 30 kwiatów (bez łodyg) na 1,5 l wody
 - Zalany wrzątkiem napar odcedź
 - Dodaj sok z cytryny i 750 g cukru
 - Gotowy syrop gotuj przez 5 minut
 - Rozlej do słoików
 - Pasteryzuj przez kwadrans
 - Później przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.