Od lat rośnie w babcinych ogródkach. Zrób z niego herbatkę i chroń się przed nowotworem
Lecznicza moc roślin znana jest nam od wieków. Jednak w codziennym pośpiechu, z dala od łona natury zapominamy, że nasze zdrowie może ukrywać się również w kwiatach. Wiedzą jednak o tym nasze babcie, które w przydomowych ogródkach pielęgnują różne okazy. Naukowcy zwracają uwagę, że pospolita roślina nie tylko zdobi, ale może pomóc uchronić się przed nowotworem.
W restauracjach nie raz podaje się potrawy, które przyozdobione są kolorowymi kwiatami. W końcu wygląd dania ma ogromne znaczenie, stąd dodanie barwnych płatków nadaje całości elegancji i charakteru. Jednak zdarza się, że zamiast zjeść kwiaty, odkładamy je na bok. Otóż, zasada w kuchni jest prosta, na talerzu znajduje się wszystko to, co nadaje się do jedzenia. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto rezygnować z jedzenia kwiatów nagietka.
Nagietek lekarski, babciny skarb na różne dolegliwości
Nagietek to jednoroczna roślina, dlatego babcie chcąc cieszyć się obecnością tej rośliny w swoim ogrodzie wysiewają ją każdego roku w marcu. Osiąga maksymalnie 50 cm wysokości, ma podłużne i gładkie listki. To dość charakterystyczna roślinka, ponieważ jej kwiatki są zawsze pomarańczowego koloru, a zapach nieco ostry.
Choć zazwyczaj kwitnie od czerwca do września, to dzięki wyjątkowo słonecznej i ciepłej jesieni nadal można go spotkać w przydomowych ogródkach. Warto zebrać kwiatostany, które później wysuszymy, lub zrobimy z nich domowy syrop.
Nagietek lekarski zawdzięcza swoją nazwę bogatemu zastosowaniu prozdrowotnemu. To jedno z najpopularniejszych ziół stosowane jako remedium na problemy skórne. Naukowcy potwierdzili lecznicze działanie rośliny i wskazali, że w koszyczkach nagietka zawarte są triterpeny, flawonoidy, karotenoidy, poliacetyleny, olejek eteryczny, fenolokwasy. Dzięki czemu napary, czy inne preparaty z nagietka wspomagają leczenie stłuczeń, odmrożeń, owrzodzeń, czy oparzeń.
Badania wykazują, że z powodzeniem można stosować tę roślinę w walce z przeziębieniem, ponieważ przynosi ulgę w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej czy gardła. Herbatka z nagietka uważana jest również jako naturalny środek napotny i rozkurczowy.
Nagietek kontra nowotwory. Naukowcy widzą potencjał
Specjaliści z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie przeprowadzili analizę fitochemiczną i sprawdzili właściwości przeciwutleniające nagietka lekarskiego. Materiałem badawczym były próbki kwiatów, liści, ziela oraz niedojrzałych owoców nagietka lekarskiego. Doświadczenie wykonano w czterech powtórzeniach, aby uzyskać rzetelne wyniki.
- Przeprowadzona analiza fitochemiczna wykazała w soku otrzymanym z kwiatów, liści, ziela oraz niedojrzałych nasion nagietka lekarskiego obecność terpenoidów, flawonoidów, aminokwasów oraz cukrów redukujących - opisują autorzy badań.
Naukowcy podkreślili, że obecność wymienionych różnych substancji biologicznie czynnych, w tym m.in. związków o charakterze polifenolowym znacząco wpływa na ich właściwości przeciwutleniające.
Dzięki tym ustaleniom wiemy, że włączenie nagietka do codziennej diety ma zdolność zwalczania wolnych rodników, dzięki czemu roślina chroni nas także przed występowaniem nowotworów. Dlatego warto przygotować herbatkę i pić ją nie tylko podczas przeziębienia, ale także na co dzień.