Odżywiasz się zdrowo, a nie widzisz efektów? Winny może być jeden nawyk
Wielu z nas ma słabość do podjadania przekąsek między posiłkami. Najczęściej wybór pada na produkty wysoko przetworzone, m.in. chipsy, paluszki, ciasteczka czy batoniki. Spożywanie tego typu żywności prowadzi do szkodliwych skutków dla zdrowia. Badacze wskazali w najnowszej analizie na pewną zależność.
Powszechnie wiadomo, że żywność wysoko przetworzona jest niebezpieczna dla zdrowia. Mimo to coraz częściej po nią sięgamy, szczególnie między posiłkami. Ta niezdrowa przekąska jedynie na chwilę oszuka głód. Do ciekawych wniosków doszli brytyjscy naukowcy ze School of Life Course & Population Sciences. W ramach obserwacji ZOE PREDICT prześledzili nawyki żywieniowe aż 854 Brytyjczyków.
Przekąski złej jakości niszczą zdrową dietę
W Anglii pojadanie przekąsek (np. ciastek, owoców czy batoników zbożowych) między posiłkami jest bardzo popularne. Stanowią one aż 24 proc. dziennego spożycia energii. Jak pokazują wyniki analizy, 95 proc. ochotników spożywało średnio 2,28 przekąski w ciągu dnia. Wśród badanych były też osoby, które dziennie miały chęć na więcej niż dwie przekąski.
Naukowcy nie mają zbyt dobrych wieści na temat nawyków żywieniowych. Dlatego, że połowa badanych nie dostosowywała zdrowotności swoich posiłków do przekąsek i na odwrót. Oznacza to, że osoby (26 proc.), które jadły zdrowe i odpowiednio zbilansowane posiłki, podjadały złej jakości produkty. Tego typu działanie nie pozostaje przecież obojętne dla organizmu. Wiąże się ono z gorszymi wskaźnikami zdrowotnymi (np. ze wzrostem cukru we krwi, BMI, masy tłuszczu trzewnego i stężeniem trójglicerydów), a co za tym idzie, zwiększa ryzyko udaru mózgu, schorzeń sercowo-naczyniowych oraz otyłości.
Jak podkreślają badacze, zmiana tego nawyku może pozytywnie wpłynąć na poprawę stanu zdrowia. Chodzi im o to, żeby zrezygnować z jedzenia niezdrowych przekąsek między posiłkami. Podjadanie nie jest całkowicie zabronione – jeśli chcemy coś wrzucić na ząb, powinny to być produkty, które dostarczą do organizmu wiele cennych wartości odżywczych. Zaliczają się do nich między innymi świeże owoce, warzywa czy orzechy.
Wartościowe przekąski warto jeść między posiłkami
Według analizy uczestnicy spożywający wysokiej jakości przekąski utrzymywali prawidłową wagę niż ci, którzy tego nie robili. Badacze stwierdzili, że wysokiej jakości przekąski mają zbawienny wpływ na zwiększenie tempa przemiany materii. Co więcej, zapewniają uczucie sytości na dłużej ze względu na zawartość dużych ilości błonnika pokarmowego.
Doniesienia naukowe skomentowała dr Sarah Berry z King’s College w Londynie. - Biorąc pod uwagę, że 95 proc. z nas przejada się i że prawie jedna czwarta naszych kalorii pochodzi z przekąsek, należy zamienić niezdrowe przekąski, takie jak ciasteczka, chipsy i ciasta, na zdrowe przekąski, takie jak owoce i orzechy: to naprawdę prosty sposób na poprawę zdrowia – wyjaśniła.
Jedzenie przekąsek wieczorem – tego nie rób
Uczestnicy najczęściej sięgali między posiłkami po ciasteczka, ciastka i placki, płatki śniadaniowe, granolę, batoniki zbożowe, lody śmietankowe i mrożone desery mleczne, słodycze oraz orzech i nasiona.
Badacze podkreślają, że to, kiedy jemy przekąski, ma również kluczowe znaczenie dla zdrowia. Nie należy tego robić po godz. 21 w porównaniu z innymi porami. Nawyk ten wpływa niekorzystnie na wartości markerów we krwi.
Wyniki badania ukazały się na łamach czasopisma "European Journal of Nutrition".
Polecany artykuł: