Opóźnia starzenie, wspomaga serce i działa jak afrodyzjak. Sięgamy po nią za rzadko
Kilka dekad temu, głównie z powodu braku smacznych i słodkich alternatyw, była jednym z wyjątkowo lubianych przysmaków. Obecnie sięgamy po nią rzadziej, a szkoda, bo jest bogata w zdrowotne właściwości. O czym mowa?
Z czego składa się chałwa?
Śmiało można rzec, że chałwa niejedno ma imię. Bywa sezamowa, słonecznikowa, arachidowa, pistacjowa lub migdałowa. Może być z bakaliami, z dodatkiem wanilii albo czekolady. Znana jest niemal na całym świecie. Może różnić się składem i gęstością. Powstaje z oleistej miazgi nasion – to właśnie sprawia, że zyskuje tę niepowtarzalną tłustawą i zarazem kruchą konsystencję.
Choć z chałwą nie należy przesadzać, z uwagi na wysoką kaloryczność, porcja tego przysmaku, obok innych dobrze zbilansowanych posiłków, na pewno nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie – może pomóc i to w wielu aspektach. Jakie są wartości odżywcze chałwy?
Chałwa - właściwości odżywcze
Już ok. 100 g chałwy zawiera szereg substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Co takiego dobrego znajdziemy w porcji chałwy?
- ok. 500 kcal
- 12 g białka, które stanowi budulec mięśni, zapewnia uczucie sytości na dłużej
- Kwasy tłuszczowe omega 9 i omega 3 – korzystnie wpływają na krążenie, obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia
- Błonnik – odpowiedzialny za prawidłową pracę układu pokarmowego
- Fosfor – podstawowy budulec kości i zębów, obecny również w tkankach miękkich i błonach komórkowych
- Magnez –określany jako „pierwiastek życia”, zmniejsza uczucie zmęczenia i stresu, wpływa na prawidłową pracę mózgu, zapewnia energię, prawidłowy metabolizm i pracę mięśni
- Sód – odpowiada za gospodarkę wodno – elektrolitową
- Wapń – budulec kości i zębów, ma udział w procesach krzepnięcia krwi, pracy mięśni, układu nerwowego i hormonalnego
- Żelazo - składnik hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu, zapobiega anemii
- Witamina E – określana mianem witaminy młodości. Ma działanie antyoksydacyjne. Chroni przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, przeciwdziała procesom starzenia.
Czy chałwa to afrodyzjak
Istnieją tezy, że chałwa to… naturalny afrodyzjak. Tak postrzegali ją starożytni Grecy, a, jak wiadomo z mitologii, znali oni dobrze i wysoko cenili ars armandi, czyli sztukę miłości. Niektórzy przypisują chałwie również korzystny wpływ na potencję. Czy tak jest w istocie?
Na ten moment nie ma badań, które jednoznacznie potwierdzałyby takie działanie chałwy. Zatem warto obudzić w sobie swoje "naukowe ja", sięgając po ten przysmak, aby następnie sprawdzić działanie empirycznie.