Orzechy włoskie ochronią przed rakiem jelita grubego. Ile musisz ich zjeść?
Garść orzechów włoskich dziennie może zdziałać cuda dla twojego zdrowia. Wyniki badań klinicznych opublikowane w "Cancer Prevention Research" ujawniły, że regularne spożywanie orzechów włoskich zmniejsza stan zapalny i ryzyko raka jelita grubego. Dr Daniel W. Rosenberg i jego zespół z UConn School of Medicine wyjaśniają, w czym tkwi sekret.

Czy chrupiące orzechy włoskie, które tak chętnie dodajemy do ciast i sałatek, mogą być kluczem do zdrowia jelit i zmniejszenia ryzyka raka jelita grubego? Najnowsze badania kliniczne przeprowadzone przez zespół dr. Daniela W. Rosenberga z UConn School of Medicine (Uniwersytet w Connecticut), opublikowane w czasopiśmie "Cancer Prevention Research", dają nadzieję.
Okazuje się, że zawarte w orzechach włoskich elagitaniny (związki polifenolowe pochodzenia roślinnego) mają niezwykłą moc. W naszych jelitach, dzięki pracy zamieszkujących je mikroorganizmów (mikrobiomu jelitowego), elagitaniny przekształcają się w urolityny. To właśnie te związki, a zwłaszcza urolityna A, wykazują silne działanie przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe.
Wyniki badań zespołu z UConn pokazują, że wysoki poziom urolityny A wpływa pozytywnie na zmniejszenie markerów stanu zapalnego we krwi, moczu i kale. Co więcej, może pozytywnie wpływać na komórki odpornościowe w przypadku polipów jelita grubego.
Jak orzechy włoskie działają na organizm?
W badaniu klinicznym wzięło udział 39 osób w wieku 40-65 lat, u których ryzyko rozwoju raka jelita grubego było podwyższone. Przed rozpoczęciem eksperymentu, uczestnicy przez tydzień stosowali dietę eliminującą pokarmy zawierające elagitaniny, aby uzyskać poziom urolityn bliski zera. Następnie przez trzy tygodnie stosowali dietę zawierającą w orzechy włoskie.
Wyniki badań były zaskakujące. U pacjentów, u których po spożyciu orzechów włoskich zaobserwowano wysoki poziom urolityny A w moczu, stwierdzono również podwyższone stężenie peptydu YY we krwi. To ważne odkrycie, ponieważ peptyd YY jest białkiem, które hamuje rozwój raka jelita grubego.
Co więcej, zaobserwowano również spadek poziomu markerów stanu zapalnego we krwi, szczególnie u pacjentów z otyłością. Okazuje się, że właśnie ich mikrobiom jelitowy najefektywniej przekształcał elagitaniny w dobroczynne urolityny.
Orzechy włoskie a polipy jelita grubego
Zaawansowana technologia obrazowania przestrzennego pozwoliła autorom badania zajrzeć do wnętrza polipów jelita grubego (zmian, które mogą przekształcić się w nowotwór) usuniętych podczas kolonoskopii. Okazało się, że u osób z wysokim poziomem urolityny A, poziom białek typowo obecnych w polipach, w tym wimentyny (białka związanego z zaawansowanymi stadiami raka jelita grubego), był znacząco niższy.
To znaczący postęp w zrozumieniu, jak orzechy włoskie mogą chronić przed rakiem jelita grubego!
Urolityna A ma bardzo pozytywny wpływ na stan zapalny, a być może nawet na zapobieganie nowotworom
– podsumowuje dr Rosenberg.
– Nasze badanie dowodzi, że uzupełnienie diety orzechami włoskimi może zwiększyć poziom urolityn, zmniejszając markery stanu zapalnego, zwłaszcza u osób otyłych – dodał współautor badania.
Naukowcy podkreślają, że włączenie orzechów włoskich do codziennej diety to prosty i łatwo dostępny sposób dbania o zdrowie i zmniejszania ryzyka rozwoju groźnych chorób.
Zobacz galerię: Orzechy chrup na zdrowie
