Osłabienie po grypie może trwać tygodniami. Jak się wzmocnić i szybciej stanąć na nogi?

2025-02-04 12:59

Liczba zachorowań na grypę wzrasta, a zarazem rośnie liczba osób, które zmagają się z osłabieniem po chorobie. Jak sobie pomóc, żeby wrócić szybciej do pełni sił? Czy można odpowiednio dobrać dietę, żeby rekonwalescencja po grypie przebiegała szybko i sprawnie? Kiedy można wrócić do treningów po przejściu grypy? Dietetyczka Anna Janiszewska-Janowicz w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie odpowiada na pytania o powrót do sił po grypie.

Osłabienie po grypie może trwać tygodniami. Jak się wzmocnić i szybciej stanąć na nogi?
Autor: GettyImages / LUX MED Osłabienie po grypie może trwać tygodniami. Jak się wzmocnić i szybciej stanąć na nogi?

Ile trwa osłabienie po grypie

Grypa w tym roku zbiera żniwo: choruje wiele osób, a przebieg bywa ciężki. Grypa, co gorsza, pozostawia po sobie osłabienie, które może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni. Ten czas to również okres, w którym występuje zwiększone ryzyko powikłań – a te po grypie mogą być bardzo poważne.

Osłabienie po grypie utrzymuje się od kilku dni do kilku tygodni po infekcji. W czasie grypy, z uwagi na podwyższoną ciepłotę ciała, bóle mięśniowo-stawowe, ogólnie złe samopoczucie, również utrzymuje się osłabienie i senność.

Gdy jednak mija gorączka, chciałoby się wrócić do pełni aktywności, a nie jest to takie proste. Co więcej, zbyt szybki powrót do aktywności, może sprzyjać powikłaniom, m.in. problemom sercowo-naczyniowym.

Kiedy mija osłabienie po grypie? Jak można przyspieszyć powrót do zdrowia po przechorowaniu grypy? Jak się pozbyć osłabienia po chorobie? Co jeść, żeby się wzmocnić po grypie? Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy Luxmed, w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie wyjaśnia wątpliwości i podpowiada, jak szybko i zdrowo wrócić do pełni sił. 

Niewydolność serca, zawał, udar. Polacy zmagają się z powikłaniami sercowymi po COVID-19

Jak wygląda osłabienie po grypie

Jak się czuje osoba po grypie? Często odczuwa osłabienie, które może się objawiać m.in.

  • brakiem sił
  • uczuciem nieuzasadnionego zmęczenia
  • zawrotami głowy
  • krwawieniami z nosa
  • uporczywą sennością
  • nocnymi potami
  • brakiem energii
  • zaburzeniami apetytu (brak apetytu lub wzmożony apetyt, czy też apetyt na nielubiane dotychczas potrawy, gdyż organizm instynktownie szuka tego, co go wzmocni)
  • apatia
  • zaburzenia koncentracji.

Ile trwa rekonwalescencja po grypie

Osłabienia po grypie nie należy lekceważyć. Warto mieć na uwadze, że odzyskanie pełni sił to proces. Nie należy na siłę zmuszać się do wysiłku, jeśli np. mieliśmy dotychczas zwyczaj chodzić na długie spacery.

Zmuszając się do intensywnej męczącej aktywności, można doprowadzić się do jeszcze silniejszego osłabienia i powikłań. Warto słuchać swojego organizmu i powoli dawkować aktywność. Co jeszcze można zrobić, żeby się lepiej poczuć po grypie?

  • odpowiedni odpoczynek
  • wysypianie się
  • redukcja stresu
  • odpowiednie żywienie
  • właściwe nawodnienie
  • uzupełnienie witamin i minerałów
  • zadbanie o mikroflorę jelitową

Nie tylko grypa i covid. Te szczepienia trzeba powtarzać, jeśli chcesz ochrony

Jak poczuć się lepiej po grypie? Porady dietetyczki

Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka z Grupy Luxmed, w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie wyjaśnia: 

- U wielu z nas po ustąpieniu objawów grypy wstępuje jeszcze osłabienie i zmęczenie po walce z wirusem. Warto zadbać o naturalne wzmocnienie organizmu poprzez zdrową, zbilansowaną dietę oraz suplementację, która pomoże wrócić do pełni sił.

Zacznijmy od postaw, czyli nawodnienia organizmu. Po walce z wirusem, w wyniku gorączki i nadmiernej potliwości nastąpiła utrata wielu płynów. Warto włączyć do swojej codziennej diety odpowiednią ilość wody oraz pozostałych płynów.

Jakie napoje będą najlepsze w takim przypadku? Co pić, żeby szybciej wrócić po grypie do zdrowia? 

- Świetnie sprawdzą się ciepłe napary wpływające na odporność organizmu np. z czarnego bzu, rokitnika, dzikiej róży oraz imbiru. Dobrym rozwiązaniem będzie także włączenie rozgrzewających i gęsto odżywczych zup z dodatkiem warzyw, gotowanych na bulionach warzywnych oraz mięsnych - podkreśla Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka z Luxmedu.

Skoro już wiemy, co pić, musimy zapytać, co jeść po infekcji, żeby wzmocnić się i postawić na nogi. 

Warto pamiętać o zdrowej, zbilansowanej diecie. Poleca się dietę nisko przetworzoną, opierającą się na modelu diety śródziemnomorskiej, która świetnie odbuduje i wzmocni organizm. Warto wdrożyć zdrowe tłuszcze roślinne w postaci oliwy z oliwek, orzechów, nasion, pestek, siemienia lnianego oraz awokado. Świetną rolę w regeneracji będą odgrywać ryby – szczególnie tłuste, morskie, bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, które poprawiają naszą odporność i działają przeciwzapalnie.

- wyjaśnia dietetyczka Anna Janiszewska-Janowicz. - Jeśli chodzi o produkty zbożowe – inwestujmy w te, które są bogate w błonnik pokarmowy: pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, grube kasze, ryż brązowy, ziemniaki oraz bataty - dodaje specjalistka. - Błonnik pokarmowy wzmacnia naszą mikrobiotę jelitową, a także zmniejsza stan zapalny organizmu.

W diecie regerującej powinny także znaleźć się produkty spożywcze bogate w bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie oddziałują na nasz układ odpornościowy oraz mikrobiom. Mowa tutaj o produktach fermentowanych mlecznych jak jogurt naturalny, kefir oraz maślanka. Nie zapominajmy o kiszonkach – skarbnicy składników mineralnych i witamin, które dodadzą nam sił (kiszone ogórki, kapusta kiszona, ocet jabłkowy oraz różnego rodzaje zakwasy np. z buraka czy selera).

- podkreśla dietetyczka w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie. Na tym nie koniec uwag Anny Janiszewskiej-Janowicz: - W diecie po grypie warto włączać naturalne produkty, mające właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Czosnek, cebula, imbir, kurkuma, miód oraz goździki. Te składniki możemy codziennie dodawać w swojej diecie jako np. przyprawy do ulubionych potraw.

Jak zrobić zdrowe koktajle po chorobie 

Żeby dostarczyć sobie porządną dawkę witamin i minerałów, można miksować owoce i warzywa, komponując zdrowe pełnowartościowe koktajle. 

 Dla wielbicieli smoothie i koktajli można przygotowywać szoty witaminowe/odpornościowe oparte na warzywach oraz owocach (burak, seler naciowy, marchew, natka pietruszki, jabłko, cytrusy) z wykorzystaniem antyzapalnych przypraw (imbir, kurkuma, pieprz cayenne). Takie szoty mogą być spożywane codziennie rano, na czczo w ilości około 50 ml

- wyjaśnia dietetyczka Anna Janiszewska-Janowicz z Luxmedu. - Nie zapominajmy o dobrej suplementacji – odpowiednio dobranej dawce witaminy D jako podstawy diety (szczególnie w okresie jesienno-zimowym). Dodatkowo świetnym wsparciem dla naszego organizmu będzie suplementacja probiotykami. Szczepy bakterii probiotycznych powinny być dobrane indywidualne z lekarzem lub dietetykiem, zależnie od stanu zdrowia.

Jak odzyskać siły po grypie? Dieta po grypie

Co i jak jeść po grypie? Oto lista zalecanych produktów, które pomogą wzmocnić organizm i przyspieszą rekonwalescencję:

  • produkty lekkostrawne
  • warzywa i owoce bogate w witaminę C, np. kiszonki i cytrusy
  • czosnek i cebulę, które korzystnie wpływają na odporność
  • produkty bogate w żelazo, jak jaja, szpinak, wątróbka
  • produkty bogate w takie minerały, jak selen czy cynk, sprzyjające poprawie odporności m.in. jaja i orzechy, ale także ryby i kasze
  • kwasy omega-3 obecne w rybach
  • zdrowe źródła białka
  • przyprawy jak m.in. imbir, cynamon, kurkuma, które pobudzają odpornośćźródła probiotyków, jak fermentowany nabiał czy kiszonki
  • zaleca się też odpowiednie (omówione z lekarzem) suplementy diety, które korzystnie wpływają na odporność i wzmocnienie organizmu m.in. witaminę D – przy obecnej aurze, nasze organizmy nie są w stanie jej pozyskać w naturalny sposób.

Możliwe powikłania po grypie

Po grypie należy powoli wracać do pełni aktywności, wzmacniając odporność i starając się uniknąć kolejnych infekcji. Wynika to z faktu, że grypa może grozić wieloma powikłaniami, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Jakie mogą być powikłania po grypie? 

  • Wtórne bakteryjne zapalenie płuc – groźne, często wymagające hospitalizacji
  • Zapalenie oskrzeli – prowadzi do przewlekłego kaszlu i duszności
  • Zapalenie ucha środkowego – częste u dzieci, może prowadzić do niedosłuchu
  • Zapalenie zatok – powoduje silne bóle głowy i utrudnia oddychanie
  • Sepsa – zagrażająca życiu reakcja organizmu na infekcję
  • Angina paciorkowcowa – może prowadzić do gorączki reumatycznej
  • Zapalenie mięśnia sercowego – grozi niewydolnością serca
  • Zapalenie osierdzia – może powodować ból w klatce piersiowej i duszności
  • Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych – groźna infekcja układu nerwowego
  • Zapalenie mózgu – może prowadzić do trwałych powikłań neurologicznych
  • Zaostrzenie astmy – pogorszenie kontroli nad chorobą
  • Zaostrzenie przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) – grozi niewydolnością oddechową
  • Zaostrzenie niewydolności serca – może prowadzić do hospitalizacji
  • Zaostrzenie cukrzycy – trudniejsza kontrola poziomu cukru we krwi
  • Zapalenie stawów – może powodować ból i obrzęk
  • Zespół Reye’a – rzadkie, ale groźne powikłanie u dzieci
  • Zatorowość płucna – zwiększone ryzyko u osób z osłabioną odpornością
  • Nasilenie problemów neurologicznych – np. u pacjentów z chorobą Parkinsona
  • Osłabienie i przewlekłe zmęczenie – może utrzymywać się miesiącami
  • Wtórne zakażenia grzybicze – mogą rozwinąć się po długiej infekcji wirusowej.

Jak wrócić do trenigów po grypie

Grypa to poważna infekcja wirusowa, która mocno osłabia organizm. Powrót do aktywności fizycznej powinien być stopniowy i dobrze zaplanowany, aby uniknąć powikłań, takich jak zapalenie mięśnia sercowego.

Kiedy można wrócić do treningów? Nie ma jednej uniwersalnej zasady, ale warto kierować się kilkoma wytycznymi:

  • minimum 5-7 dni od momentu ustąpienia gorączki
  • jeśli nadal masz kaszel, duszności lub osłabienie, organizm nie jest gotowy
  • poczekaj, aż miną bóle mięśni i stawów – grypa powoduje stan zapalny w organizmie, który może zwiększać ryzyko kontuzji
  • nie wcześniej niż po 7-10 dniach od początku choroby – nawet jeśli objawy ustąpiły, układ odpornościowy i serce nadal się regenerują.

Jak wracać do treningów? Zacznij od lekkiej aktywności, jak m.in. spacery, rozciąganie, joga. Pierwsze treningi rób na 50-60 proc. intensywności – nie forsuj się, monitoruj tętno. Unikaj intensywnych interwałów i długiego wysiłku przez pierwsze 1-2 tygodnie.

Słuchaj organizmu – jeśli czujesz się zmęczona lub masz zawroty głowy, zrób dodatkowy dzień przerwy. Stopniowo zwiększaj obciążenie i dbaj o regenerację – wysypiaj się, pij dużo wody i dostarczaj organizmowi odpowiednich składników odżywczych.

Skonsultuj się z lekarzem, jeśli zauważysz którąś z opisanych poniżej dolegliwości po przechorowaniu grypy:

  • Jeśli mimo odpoczynku masz uczucie zmęczenia i duszności
  • Jeśli pojawia się ból w klatce piersiowej lub kołatanie serca.
  • Jeśli treningi powodują znacznie większe zmęczenie niż przed chorobą.
  • Jeśli pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, np. nietypowe bóle mięśniowe i/lub stawowe, puchnięcie kończyn, zaburzenia neurologiczne. 
  • Jeśli osłabiebnie po grypie utrzymuje się długo i/lub nasila, zamiast ustępować.
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:
dietetyczka mgr Anna Janiszewska-Janowicz
Dietetyczka mgr Anna Janiszewska-Janowicz

Dietetyczka kliniczna. Absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Prowadzi aktywnie poradnictwo żywieniowe i dietetyczne. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej dzieci i dorosłych, w tym we wspomaganiu dietetycznego leczenia chorób autoimmunologicznych.