Płatki jaglane - właściwości zdrowotne, kalorie, wartości odżywcze
Płatki jaglane mają wiele właściwości: nie zawierają glutenu, dostarczą cennych dla zdrowia witamin z grupy B i składników mineralnych oraz są dobrym źródłem energii. Można z nich zrobić pożywną jaglankę lub jeść bez gotowania. Płatki jaglane najczęściej łączy się z owocami lub jogurtem. Sprawdź, ile mają kalorii.
Spis treści
- Płatki jaglane - właściwości zdrowotne
- Płatki jaglane - wartości odżywcze, kalorie
- Płatki jaglane - czy mają gluten?
- Płatki jaglane - dla kogo niewskazane?
- Płatki jaglane - zastosowanie
Płatki jaglane uzyskuje się przez zgniecenie całego ziarna prosa - jednego z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Charakteryzują się chrupkością i neutralnym smakiem. Są też wszechstronne: sprawdzą się nie tylko w formie samodzielnego posiłku, ale również jako dodatek do zdrowych ciasteczek i batoników, to sprawia, że stają się coraz bardziej cenione.
Czytaj też: Jak często można jeść słodycze? Lista zdrowych słodyczy
Płatki jaglane - właściwości zdrowotne
Płatki jaglane to źródło węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane mają właściwości prozdrowotne wynikające z dobroczynnego działania makro i mikroskładników w nich zawartych.
Walory zdrowotne:
- pozytywny wpływ na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, przez obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B,
- pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, dzięki właściwościom alkalicznym,
- poprawa funkcjonowania układu nerwowego, dzięki zawartości witamin z grupy B,
- korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci warunkowany wysoką zawartością witamin z grupy B,
- pozytywny wpływ na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, zapobieganie wystąpieniu niedokrwistości, która jest związana z zaburzeniami funkcji poznawczych, układu odpornościowego, układu pokarmowego, dzięki wysokiej zawartości żelaza,
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
- zwiększanie uczucie sytości,
- korzystny wpływ na układ trawienny: ułatwiają wypróżnianie, wspomagają trawienie dzięki zawartości błonnika pokarmowego,
- wspomaganie regeneracji mięśni, dzięki wysokiej zawartości magnezu,
- działanie antyoksydacyjne, dzięki obecności cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów przeciwutleniających.
Czytaj też: Dieta bogata w ANTYOKSYDANTY wymiata WOLNE RODNIKI
Płatki jaglane - wartości odżywcze, kalorie
Wartość odżywcza | w 100 g płatków jaglanych |
Wartość kaloryczna | 354 kcal |
Białko | 13,0 g |
Tłuszcze | 3,4 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,67 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,72 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,98 g |
Węglowodany | 80,0 g |
Błonnik | 2,7 g |
Minerały | |
Fosfor | 266,0 mg (35%*) |
Potas | 40,0 mg (1%) |
Sód | 5,0 mg (0,3%) |
Wapń | 8,0 mg (1%) |
Żelazo | 2,81 mg (28%) |
Magnez | 106,0 mg (27%) |
Cynk | 1,58 mg (14%) |
Miedź | 0,70 mg (78%) |
Witaminy | |
Witamina C | 0,0 mg (0%) |
Witamina B1 | 0,39 mg (38%) |
Witamina B2 | 0,27 mg (21%) |
Niacyna | 4,42 mg (28%) |
Witamina B6 | 0,36 mg (28%) |
Witamina B12 | 0,0 µg (0%) |
Foliany | 79,0 µg (20%) |
Witamina A | 0,0 µg (0%) |
Witamina E | 0,66 mg (7%) |
Witamina D | 0,0 µg (0%) |
(*% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Płatki jaglane - czy mają gluten?
Płatki jaglane są produktem naturalnie bezglutenowym, jednak przy wyborze tego produktu osoby cierpiące na celiakię i nietolerancję glutenu powinny zwrócić uwagę na obecność znaku przekreślonego kłosa, ponieważ płatki jaglane mogą być zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji.
Czytaj też: Dieta bezglutenowa - zasady oraz produkty zakazane i dozwolone
Płatki jaglane są polecane osobom z nadwagą i otyłością oraz na diecie odchudzającej. Są produktem zwiększającym uczucie sytości, dzięki temu wydłużają czas do kolejnego posiłku.
Czytaj też: Najlepsze pory posiłków - kiedy jeść śniadanie, obiad, kolację?
Płatki jaglane powinny także włączyć do diety osoby z problemami ze strony układu pokarmowego: wzdęciami, zaparciami, niestrawnością oraz osoby na diecie lekkostrawnej. Płatki te są też dobrą propozycją dla dzieci i młodzieży.
Płatki jaglane - dla kogo niewskazane?
Gotowane płatki jaglane są produktem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinny z nich zrezygnować lub spożywać w ograniczonych ilościach osoby z cukrzycą.
Płatki jaglane - zastosowanie
Płatki jaglane to dokonała propozycja na śniadanie. Można z nich przygotować sycącą granolę lub musli, np. z suszonymi owocami oraz pestkami dyni i podawać z jogurtem i owocami.
Płatki jaglane można także podawać w formie jaglanki ugotowane na mleku, mleku roślinnym lub wodzie uzupełniając je o ulubione dodatki, podobnie jak popularną owsiankę. Są także dobrym dodatkiem do koktajli.
Płatki jaglane można też wykorzystać do przygotowania ciasteczek, pancakes, muffinek i domowych batoników zbożowych oraz puddingów owocowych i kleików. Mogą być również składnikiem panierki do mięs.
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: