Polacy go uwielbiają, ale może osłabiać kości. Takie kanapki jedz tylko raz w tygodniu

2024-12-11 12:29

Kanapki z pasztetem to jeden z najczęstszych wyborów Polaków zwłaszcza kiedy w grę wchodzi posiłek na szybko. Sycące drugie śniadanie ma jednak pewien mankament. NHS, czyli brytyjski odpowiednik polskiego Narodowego Funduszu Zdrowia ostrzega, że zbyt częste spożywanie produktów z wątróbką może osłabić kości.

Polacy go uwielbiają, ale może osłabiać kości. Takie kanapki jedz tylko raz w tygodniu
Autor: Fot. Getty Images

Czy witamina A jest dobra na gęstość kości? Uważaj na retinol

National Health Service wskazuje, że choć w okresie jesienno-zimowym dbamy w większym stopniu o dostarczanie witaminy D w ramach suplementacji, to coś innego może niszczyć nasze kości. 

Chodzi o witaminę A, która jest znana m.in. ze względu na przeciwzapalne działanie. Niestety zbyt duża dawka retinolu niszczy kości. A zatem dbając o nie za sprawą witaminy D, możemy je uszkodzić za sprawą suplementacji i diety.

Zdaniem specjalistów z NHS możemy przekroczyć wymaganą dawkę jeśli w ciągu tygodnia będziemy jeść wątróbkę lub pasztet z jej dodatkiem, częściej niż raz w tygodniu. Powodem jest fakt, że tego rodzaju podroby cechuje duża zawartość retinolu.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 11 Witamina A

Jaka jest dzienna dawka witaminy A?

NHS wyjaśnia, że zgodnie z badaniami naukowymi przyjmowanie więcej niż 1,5 mg (1500µg) witaminy A dziennie przez kilka lat może źle wpłynąć na układ kostny. Zdaniem specjalistów zbyt duża dawka retinolu zwiększa prawdopodobieństwo złamań, zwłaszcza w starszym wieku. 

Co więcej, zaleca się, aby unikać spożywania wątróbki, czy kanapek z pasztetem i innych przetworów ze znacznym jej dodatkiem zarówno kobietom starającym się o dziecko, jak i przyszłym matkom będącym w ciąży. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na suplementy w trakcie ciąży, które w tabletkach określanych jako zestaw multiwitamin zawierają retinol.

Zbyt duża ilość witaminy A może zaszkodzić nienarodzonemu dziecku, dlatego specjaliści zwracają także uwagę nie tylko na retinol, który można dostać bez recepty. Chodzi także o leki stosowane w terapii dermatologicznej oparte na tretinoinie i  izotretynoinie.

W czym jest dużo witaminy A?

Choć to właśnie w wątróbce wołowej jest najwięcej witaminy A, bo 100 gramach mieści się aż 7740 mcg retinolu, czyli 860% dziennego zapotrzebowania, to takich produktów jest więcej. Warto mieć świadomość, gdzie znajduje się duża dawka witaminy A, by nie dopuścić do spożycia zbyt dużej ilości. Poniżej kilka przykładów:

  • Makrela królewska: w 100 gramach mieści się 252 mcg retinolu,
  • Łosoś: w 100 gramach, 69 mcg retinolu,
  • Pasztet z gęsi: w jednej łyżce stołowej 130 mcg retinolu,
  • Ser kozi: w 28 gramach mieści się 82 mcg retinolu,
  • Masło: w jednej łyżce stołowej znajdziesz 97 mcg witaminy A,
  • Cheddar: w 28 gramach znajdziesz 74 mcg witaminy A,
  • Camembert: w 28 g mieści się 68 mcg retinolu,
  • Jajka: jedno duże zawiera 75 mcg witaminy A.
Poradnik Zdrowie Google News
Autor: