Pomagają dbać o serce, kondycję skóry i zdrowe trawienie. Niektóre osoby mogą ucierpieć, kiedy je zjedzą
Czereśnie, jedne z najlepszych i najsłodszych owoców, późną wiosną i latem szczególnie królują na naszych stołach. Aromatyczne i soczyste, stanowią doskonały deser. Czereśnie są też zdrowe i niskokaloryczne. Poznaj szereg atutów tych owoców i kilka przeciwwskazań.
Czereśnie - możliwości zastosowania
Czereśnie, synonim smaku lata, bywają ostatnimi czasy też synonimem... drogich owoców. W miarę postępu zbiorów ich ceny stają się bardziej przystępne. Niezależnie od tego, ile trzeba za nie płacić, trzeba przyznać, że są warte swojej ceny: smaczne, pachnące, zdrowe. Doskonałe do deserów, ciast, kompotów czy dżemów. Przede wszystkim jednak lubimy objadać się świeżymi czereśniami.
Czereśnie - właściwości i zalety
Czereśnie zawierają duże ilości witaminy C, która m.in. poprawia odporność organizmu, może spowalniać procesy starzenia, korzystnie wpływać na stan skóry i włosów. Oprócz witaminy C, w czereśniach znajdziemy zdrową dawkę minerałów: magnezu, potasu, wapnia i żelaza.
Sądzi się, że czereśnie mogą korzystnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, pracę serca i układu krążenia, właściwe napięcie mięśni i optymalną pracę układu nerwowego. Zauważono też pozytywny wpływ na układ trawienny, ze względu na bogactwo błonnika.
Czereśnie - kto powinien na nie uważać? Skutki uboczne jedzenia czereśni
Czereśnie, jako owoce bogate w potas, działają korzystnie na mięśnie, układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, ale mają też przysłowiową drugą stronę medalu, jeśli chodzi o potas.
Osoby ze zbyt wysokim poziomem potasu, jedzące dodatkowo czereśnie, mogą doświadczyć hiperkalemii. Wśród objawów wymienia się m.in. osłabienie organizmu, nieprawidłową czynność skurczową mięśni, niewłaściwy rytm serca.
To nie koniec środków ostrożności, jeśli chodzi o jedzenie czereśni. Te owoce zawierają także tzw. salicylany, które mogą powodować reakcje alergiczne u wrażliwych pacjentów. Po zjedzeniu czereśni niektóre osoby mogą doświadczyć objawów takich jak:
- obrzęk jamy ustnej
- puchnięcie języka
- bóle brzucha
- nudności
- biegunka
- świąd skóry
- wysypka skórna
Ponadto pacjenci, u których stwierdzono dolegliwości układu pokarmowego, jak m.in. wrzody albo zespół jelita drażliwego, mogą doświadczyć zaostrzenia objawów tych dolegliwości, ze względu na obecny w czereśniach błonnik.
Co istotne, nieprzyjemne objawy mogą następować nie od razu po zjedzeniu czereśni, dlatego warto dobrze analizować swoje menu, żeby ustalić źródło problemów.