Poprawia odporność, wyszczupla talię. Prosty napój czyni cuda dla ciała
Korzystanie z darów natury, szczególnie jesienią, daje nam możliwości wzbogacenia menu o wyjątkowe smaki i zapachy. W dodatku niektóre dania i napoje można wykorzystać dla poprawy odporności, wysmuklenia sylwetki, a nawet... dla urody. Poznaj niezwykły napój, który jest hitem jesieni.
Zdrowie z natury - jesienne przepisy
Z naturalnymi specyfikami jest tak, że należy pamiętać o tym, żeby sięgać po nie regularnie. Jeśli jednak tego dopilnujemy, niewątpliwie odczujemy zadziwiające korzyści. Dziś przedstawimy napój, który sprawi, że poprawi się wasza odporność, sylwetka zeszczupleje, a cera zyska zdrowy koloryt.
Zakwas z buraków - przepis na zdrowie
Naturalny antybiotyk, czyli kiszonki szczególnie jesienią święcą swoje triumfy. To czas, gdy delektujemy się przetworami, wspominając smak lata. Właśnie wtedy możemy czerpać z nich to, czego najbardziej potrzebujemy jesienią, czyli wzmocnienie odporności.
Co zawiera zakwas z buraków? Minerały, antyoksydanty i inne zalety
Do grona kiszonek zaliczamy też zakwas z buraków, który można samodzielnie przygotować. To produkt bogaty w minerały, m.in. sód i potas, niezbędne dla prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej, czy żelazo, bardzo istotne w profilaktyce anemii.
Ponadto sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego, pomaga też pozbywać się nadmiaru wody z organizmu. Osoby z chorymi nerkami powinny jednak jego stosowanie omówić z lekarzem, gdyż zawartość szczawianów może zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Inne atuty zakwasu buraczanego to niski indeks glikemiczny, działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe. Buraki zawierają silne barwniki, które nadają skórze zdrowy, różowy odcień.
Zakwas z buraków - przepis
Jak przygotować samodzielnie ten cud-specyfik, jakim jest zakwas z buraków? Wystarczą buraki, czosnek i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, odrobina soli.Buraki, po pokrojeniu na plasterki, wraz z czosnkiem wrzucamy na dno słoja.
Do tego dorzucamy przyprawy. Niektórzy praktykują również dodatkowo dokładanie pokrojonego korzenia chrzanu. Całość należy zalać uprzednio zagotowaną solanką.
Potem przykrywamy słój gazą. Po tygodniu zakwas nadaje się do spożycia i czerpania z niego korzyści dla zdrowia. Szklanka zakwasu przed posiłkiem zmniejsza łaknienie i pozwala na regulowanie poziomu cukru we krwi.
To dlatego można rzec, że zakwas sprzyja też smukłej sylwetce, bo mamy mniejszą chęć na zjadanie dużych porcji. Buraczki pozostałe z zakwasu można zużyć, jako pyszne składniki barszczu lub sałatki.