Poprawia trawienie i pomaga schudnąć. Wielu Polaków nadal go nie docenia
Ananas to owoc budzący skrajne emocje - szczególnie gdy leży na pizzy. Ale dietetycy są zgodni: warto go jeść! Nie tylko ze względu na wyśmienity smak i orzeźwienie, jakie przynosi w upalne dni, ale również z powodu jego właściwości zdrowotnych. A te są naprawdę imponujące. Niestety, w Polsce sięgamy po niego zbyt rzadko.
Ananasy przez lata można było kupić w Polsce przede wszystkim w puszkach, a więc w formie mocno przetworzonej. Zalane słodkim syropem zdecydowanie traciły walory smakowe. Dziś przez większość roku można je kupić praktycznie w każdym supermarkecie.
Jednak do polskiej kuchni wciąż wkraczają za wolno - wielu z nas smak ananasa zna jedynie z pizzy hawajskiej lub deserów lodowych. Tymczasem z ananasa można robić koktajle i sorbety, jadać na surowo, dodawać do dań mięsnych i sałatek, deserów lodowych, szaszłyków, ciast - możliwości jest naprawdę wiele. Niezależnie jednak od tego, w jaki sposób go jadamy, pewne jest to, że zwyczajnie warto to robić. A dlaczego? Wyjaśniamy to poniżej.
Ananas to skarbnica cennych składników odżywczych
Lista korzyści, jakie płyną z jedzenia ananasów, jest naprawdę duża. Wszystkie mają związek ze składnikami odżywczymi, jakie znajdują się w ananasie. Owoc ten zawiera:
- witaminę C
- witaminę B6
- kwas foliowy
- witaminę B1
- witaminę B5
- witaminę A
- witaminę E
- witaminę K
- mangan,
- miedź,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- sód,
- potas
- cynk
- błonnik
- bromelainę - enzym roślinny, który rozkłada białka.
Pomaga zadbać o sylwetkę, odporność i lepsze życie seksualne
Zdecydowanie powinny po niego sięgać osoby, które myślą o utracie zbędnych kilogramów. Owoc ten zawiera bowiem niewiele kalorii, za to jego naturalnie słodki smak pozwala zaspokoić apetyt na słodycze. Ananas zawiera również sporo błonnika, dzięki któremu jest idealną przekąską w trakcie odchudzania.
Jesse Feder, dietetyk z My Crohns and Colitis Team w rozmowie z portalem eatthis przyznaje wprost, że to właśnie dzięki błonnikowi ananas pozwala poczuć się nasyconym i uniknąć pokusy podjadania w ciągu dnia. Warto łączyć go np. z wysokobiałkowym jogurtem greckim.
Kolejną korzyścią z jedzenia ananasa jest lepsza odporność. Dzięki zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy jedzenia ananasa poprawia pracę układu odpornościowego. Ananas wpływa również na potencję, co z kolei jest zasługą m.in. witamin z grupy B, A i C, które poprawiają mikrokrążenie, co zdaniem wielu badaczy przekłada się na poprawę sprawności seksualnej mężczyzn.
Łagodzi ból stawów, obrzęki, zaparcia
Składnikiem, który obecny jest w ananasie i ma bardzo cenne – z punktu widzenia korzyści zdrowotnych – działanie, jest bromelaina, czyli enzym roślinny rozkładający białka. To dzięki niej jedzenie ananasa pozwala zapobiegać zaparciom i wzdęciom, wspiera także procesy trawienia – rozkłada bowiem białka do polipeptydów, co przyspiesza i usprawnia trawienie.
Ma ona również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, hamuje bowiem syntezę prozapalnych prostaglandyn, które wywołują ból i aktywują stany zapalne. Dlatego jedzenie ananasa zalecane jest osobom, którym dokuczają bóle stawów czy obrzęki (również pourazowe). Warunkiem takiego jej działania jest jednak spożywanie ananasa na surowo.