Poprawia wydolność, odporność i libido. Czarny imbir to azjatycki sekret witalności

2024-10-21 12:11

Czarny imbir, mniej znany kuzyn popularnego imbiru, zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Może wspierać układ odpornościowy, poprawiać funkcjonowanie mózgu, wpływać na poprawę jakości snu, wpierać mięśnie i... libido. Co to jest czarny imbir i jak się go je?

Na wydolność, odporność i libido. Czarny imbir - azjatycki sekret witalności
Autor: GettyImages Na wydolność, odporność i libido. Czarny imbir - azjatycki sekret witalności

Czarny imbir - właściwości i działanie

Lubicie smak imbiru? Jest nie tylko wyjątkowo aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Imbir działa przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo.

Jest szczególnie lubiany zimą i jesienią – bo rozgrzewa i może sprzyjać zachowaniu zdrowia, gdy wokół szaleją infekcje. Ponieważ imbir doskonale znamy, czas przyjrzeć się jego mniej znanemu kuzynowi – czarnemu imbirowi. Co warto wiedzieć o czarnym imbirze? Jak działa czarny imbir? Sprawdzamy.

Poradnik Zdrowie - Komu imbir może szkodzić

Co to jest czarny imbir? Czarny imbir a zwykły imbir

Czarny imbir, podobnie jak „zwykły” imbir, należy do – tu zero zaskoczenia – rodziny imbirowatych. Rośnie naturalnie w Azji, np. w Kambodży i Tajlandii, stąd jedna z alternatywnych nazw: tajski żeń-szeń.

Podobnie jak w przypadku znanego nam imbiru, także czarny imbir ma wykorzystywane kłącze. Wbrew nazwie jednak nie jest czarny, ale fioletowy – z tym że tylko w środku. Natomiast w smaku jest bardziej ostry niż imbir, który tak dobrze znamy i często sięgamy po niego.

Czarny imbir jest bogaty w przeciwutleniacze (czyli antyoksydanty). To nie koniec jego zalet. Na liście cennych składników znajdziemy również  m.in. aminokwasy, a także olejki eteryczne oraz składniki mineralne, jak na przykład selen.

Lecznicze właściwości popularnych przypraw

Czarny imbir dla zdrowia serca, prawidłowego trawienia i przeciwko infekcjom

Czarny imbir, jak już wspomniano, to „kopalnia” antyoksydantów. Są one cenione z uwagi na fakt, że mogą spowalniać procesy starzenia, zmniejszać ryzyko chorób serca i układu krążenia, a także minimalizować ryzyko chorób metabolicznych.

Sądzi się, że czarny imbir może łagodzić stres oksydacyjny, korzystnie działać na pracę mózgu, w tym na poprawę jakości snu. Uważa się, że podobnie jak zwykły imbir, także czarny imbir może pomagać w dolegliwościach układu pokarmowego.

Ponadto wspiera w przebiegu infekcji, może też korzystnie wpływać na aktywność fizyczną i na … libido, bo uchodzi za kłącze sprzyjające witalności. Czarny imbir może również sprzyjać redukcji masy ciała. Istnieją również badania wskazujące na fakt, że czarny imbir może wpływać na łagodzenie objawów towarzyszących łuszczycy

Czarny imbir - jak jeść, jak używać? Czarny imbir w Polsce

Czarny imbir, podobnie jak zwykły, można stosować jako dodatek do potraw: zarówno tych na słodko, jak i wytrawnych. Pasuje też do herbat i do smoothies.

W Polsce dostępny bywa w formie już sproszkowanej, w kapsułkach. Taką formę stosowania czarnego imbiru warto omówić z lekarzem, zwracając uwagę na skład suplementu.