Poprawisz odporność, obniżysz cukier i ciśnienie krwi. "Złoto faraonów" pij już do śniadania
Z pewnością nie nadaje się do smażenia, jak wszystkie oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Na zimno jest jednak cennym wzbogaceniem diety. Dodaj łyżkę do śniadania, a nie pożałujesz.
Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, to niewątpliwie znasz przyprawę, z której złoto faraonów powstaje. Olej wytłaczano z dobroczynnych nasionek czarnuszki już w starożytnym Egipcie, stąd jego nazwa.
Wiele osób wykorzystuje go do pielęgnacji skóry i włosów, ale staje się też coraz bardziej popularny do picia. Słusznie?
Dlaczego warto pić olej z czarnuszki
Dwa główne skarby oleju z czarnuszki, o którym mawiano, że leczy wszystko oprócz śmierci, to bezcenne kwasy tłuszczowe NNKT i tymochinon, naturalny środek przeciwzapalny, porównywany czasem z aspiryną.
Czarnuszką od lat interesują się naukowcy. Przeprowadzono co najmniej 800 różnych badań, które potwierdziły jej prozdrowotne właściwości, w tym działanie przeciwutleniające, stymulujące układ odpornościowy i przeciwnowotworowe.
Olej z czarnuszki ma pomagać w stabilizacji poziomu cukru we krwi i regulować ciśnienie tętnicze.
Złoto faraonów - jak stosować
Zdrowy tłuszcz z czarnuszki znakomicie sprawdza się w sałatkach i innych daniach na zimno, jednak zupełnie nie nadaje się do podgrzewania, gdyż już w stosunkowo niskich temperaturach ulega rozpadowi na niekorzystne związki.
Przygotuj się na to, że olej z czarnuszki niekoniecznie każdemu smakuje. Jest ostry, korzenny, w opinii niektórych dość pieprzny. By złagodzić ten smak, niektórzy wykorzystują miód lub sok owocowy, ale na popularności zyskują też kapsułki z olejem, które są bez smaku.
Bezpieczne spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to łyżeczka przyjmowana dwa razy dziennie przed posiłkiem. Zacznij z czarnuszką dzień, a powinien być bardziej udany.
Olejek z czarnuszki - środki ostrożności
Kapsułki kupuj tylko z pewnego źródła. Teoretycznie to środek spożywczy, który może być stosowany nawet u dzieci, ale lepiej go nie wprowadzać bez porozumienia z pediatrą. Z lekarzem powinny też porozmawiać osoby z chorobami przewlekłymi, nim rozpoczną regularne stosowanie olejku, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Olejek z czarnuszki jest zazwyczaj dobrze tolerowany, zarówno na skórę, jak i do picia. Jak niemal każdy inny produkt może wywołać reakcję alergiczną, więc warto wprowadzać go ostrożnie.