Potęgują ból stawów. Ekspert nie ma złudzeń: lepiej wykreślić z jadłospisu
Zapalenie stawów dotyka kobiet i mężczyzn niezależnie od wieku. Jeśli zmagasz się z tą przypadłością zdrowa dieta i odpowiedni styl życia mogą złagodzić objawy. Ekspert podpowiada, czego nie jeść, by nie potęgować bólu stawów.
To jedna z głównych przyczyn problemów ze stawami i dotyka milionów ludzi na całym świecie. Osoba, cierpiąca na zapalenie stawów, odczuwa szereg nieprzyjemnych objawów, m.in. ból, obrzęk, sztywność i ograniczoną ruchomość stawów. Obecnie wyróżnia się ponad 100 rodzajów tej przypadłości, które mogą przybierać różne formy. Wśród tych najczęstszych wymienia się osteoporozę, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), toczeń rumieniowaty układowy, dnę moczanową, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów oraz zapalenie stawów po przebytej infekcji.
Czego nie jeść, gdy bolą stawy? Ekspert wyjaśnia
Tymczasem zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta stanowi bardzo ważny element terapeutyczny w zapaleniu stawów. Wspomaga ona walkę ze stanami zapalnymi i bólem stawów. Jakich produktów lepiej unikać w jadłospisie? Brytyjski coach zdrowego stylu życia, Steve Bessant, poruszył w rozmowie z portalem express.co.uk to zagadnienie.
- Jeśli chodzi o łagodzenie dolegliwości bólowych towarzyszących zapaleniu stawów, istnieje kilka zaleceń. Jednym z nich jest holistyczne podejście do odżywiania i aktywności fizycznej. Dieta przeciwzapalnie może tu odegrać ważną rolę – zaznaczył ekspert. Jego zdaniem należy drastycznie zmniejszyć spożywanie żywności, która bogata jest w składniki prozapalne. Chodzi dokładnie o:
- cukier,
- rafinowane węglowodany, które obfitują w cukry proste (np. płatki śniadaniowe, białe pieczywo, biały makaron, napoje gazowane, chipsy, ciastka),
- przetworzoną żywność,
- kwasy tłuszczowe nienasycone o konfiguracji "trans" tzw. utwardzone oleje roślinne, które występują w przetworzonym mięsie, serach twardych, potrawach smażonych, herbatnikach i ciastach.
- Te pokarmy mogą przyczynić się do nasilenia bólu w obrębie stawów i stanów zapalnych, ponieważ szybko jełczeją i utleniają się – wyjaśnił.
Co więcej, ekspert zalecił również ograniczenie produktów zawierających gluten. - W przypadku osób wrażliwych na gluten zmniejszenie lub wyeliminowanie zbóż, takich jak: pszenica, jęczmień, żyto, może także pomóc złagodzić ból stawów – dodał.
Te produkty powinny zagościć w menu
Jak wskazuje Bessant, warto urozmaić jadłospis produktami, które są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i obfitują w wapń, fosfor, białko.
- Kurkuma, imbir, zielone warzywa liściaste, jagody, tłuste ryby (np. łosoś i makrela), orzechy włoskie i siemię lniane to przykłady produktów przeciwzapalnych, które mogą wspierać zdrowie stawów – wymienił specjalista. Dodał też, aby w diecie uwzględnić pokarmy bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Ich nieocenionym źródłem są owoce i warzywa, np. jagody, pomarańcze, szpinak, jarmuż i brokuły.
Jeśli pojawiał się ból i obrzęk stawów warto najpierw skonsultować się z lekarzem lub fizjoterapeutą.
Polecany artykuł: