Produkt ekologiczny? Nie musisz wierzyć sprzedawcy na słowo. Tak to sprawdzisz
Jeśli masz sprawdzonego dostawcę warzyw i owoców, któremu możesz ufać, to się go trzymaj. Zazwyczaj nie mamy pojęcia, co tak naprawdę kupujemy, skąd pochodzi towar i w jakich warunkach był uprawiany, nawet jeśli zakupy robisz na bazarku. Są sposoby, żeby się dowiedzieć, ale wcale nie jest to takie proste.
Sprawa sprzedaży rosyjskich warzyw w Polsce przypomniała nam dobitnie, jak niewiele wiemy o towarze, który nabywamy. Tymczasem owoce i warzywa w UE są dość dobrze kontrolowane.
Tak jak leki mają swoją ulotkę dołączoną do opakowania, produkty spożywcze także dostarczają sporo informacji.
Nauczyliśmy się już korzystać z oznaczeń na jajkach. Nietrudno je znaleźć, bo są na skorupce. Z warzywami i owocami jest już różnie. Gdzie szukać i czego?
Naklejki z kodami na warzywach i owocach - kontrowersje
Jednym ze źródeł informacji o produkcie jest naklejka na owocu czy warzywie, ale, umówmy się, bardzo niewiele ją ma.
Spotykamy naklejki głównie na bananach, jabłkach, arbuzach, pomidorach, ogórkach, w dodatku nie na wszystkich. Naklejki są często zarezerwowane dla droższych produktów, dodatkowo opakowanych w plastik i folię.
Możesz z informacji na naklejkach korzystać, ale warto wiedzieć, że wkrótce mają zniknąć. Wbrew doniesieniom niektórych mediów, nie są traktowane jako świetny sposób przekazywania informacji konsumentom.
Jeśli na plastikowej naklejce z owocu pakowanego pojedynczo, czytamy, że to produkt ekologiczny, czy aby nie zajeżdża to hipokryzją? UE też ma takie obawy i możliwe, że już wkrótce naklejki znikną.
Kody na warzywach i owocach - o czym informują
Naklejki na owocach i warzywach często zawierają kod PLU (Price Look-Up). To system kodowania, który ułatwia identyfikację produktów, szczególnie na kasie.
Taki kod składa się zwykle z 4 lub 5 cyfr i dostarcza informacji nie tylko o cenie, ale i o metodzie uprawy, rozmiarze i rodzaju produktu.
- 4-cyfrowe kody zaczynające się od cyfr 3 lub 4 oznaczają, że owoc lub warzywo zostało wyhodowane metodami konwencjonalnymi, z użyciem nawozów i pestycydów syntetycznych.
- 5-cyfrowe kody, zaczynające się od cyfry 9, wskazują na produkty uprawiane metodami ekologicznymi, bez syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów i takie, które będą najlepszym wyborem dla osób poszukujących produktów organicznych
- 5-cyfrowe kody rozpoczynające się od cyfry 8 wskazują, że produkt został zmodyfikowany genetycznie (GMO).
Warzywa i owoce - szukaj informacji na opakowaniach zbiorczych
Nie potrzebujesz naklejki na pojedynczym owocu czy warzywie, żeby ustalić, skąd pochodzi i jak był uprawiany. Kody są też na opakowaniach zbiorczych, a szczegółowe informacje na skrzynkach, pudłach itd. Bywa, że znajdziesz też oznaczenia specjalne - choćby słynny zielony listek z gwiazdek - znak zastrzeżony dla żywności eko w UE.
Specjalnych oznaczeń, nieraz o charakterze reklamowym, marketingowym, jest więcej. Nim się zdecydujesz na zakupy z powodu znaczka, upewnij się, co realnie oznacza i kto za tym stoi. Odpowiednie informacje znajdziesz choćby w internecie.
Czas nauczyć się je czytać i korzystać z informacji. Dotyczy to generalnie żywności, choćby mięsa. Nie widzisz nigdzie danych dotyczących składu, pochodzenia, przydatności do spożycia? Poproś sprzedawcę o odpowiedni dokument. Masz do tego prawo.
Oczywiście, zawsze trzeba się liczyć z nadużyciami. Niedawno dziennikarze donosili o przypadkach usuwania z produktów informacji o pochodzeniu z Rosji. Ryzyko jest jednak mniejsze, gdy przynajmniej próbujesz ustalić, co planujesz kupić i zjeść.