Zalewa nas fala warzyw z Rosji. To pestycydowa bomba
Embargo? Polska nadal importuje ogromne ilości warzyw z kraju Putina. W 2023 r. sprowadzono 38,74 tys. ton rosyjskiej cebuli, marchwi, ogórków czy bobu. Pomijając kwestie etyczne, to produkty wątpliwej jakości. Oto, co wykazała kontrola ogórków na granicy.
O problemie z rosyjskimi ogórkami na polskiej granicy informuje raport Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Okazuje się, że w ogórkach skontrolowanych 20 maja 2024 r. wykryto wysoki poziom substancji niebezpiecznych dla ludzi.
Pestycydy w ogórkach z Rosji
Ogórki, to drugie, zaraz po cebuli, warzywo na liście tych najczęściej sprowadzanych z Rosji. Tylko w 2023 r. import wyniósł 7,93 tys. ton tego warzywa.
Konsument często nawet nie wie, że ma do czynienia z rosyjskim towarem, bo z pewnością by go nie kupił z wielu powodów. Importerzy więc ponoć powszechnie zrywają etykiety informujące o kraju pochodzenia produktu.
Tym razem jednak ogórki sprowadzane z Rosji nie trafiły do naszych sklepów i na bazarki. Podczas kontroli granicznej stwierdzono zbyt wysoki poziom pozostałości pestycydów.
Co dokładnie znaleziono w rosyjskich ogórkach?
Substancją wykrytą w ogórkach okazał się Dichlorvos, często zawarty w insektycydach, czyli preparatach zwalczających szkodniki lub chroniącymi je przed insektami w trakcie przechowywania.
Maksymalny dopuszczalny poziom został wielokrotnie przekroczony. Obowiązująca norma to zaledwie 0,01 mg/kg – ppm. W rosyjskich ogórkach wykryto z kolei 0,17 ± 0,085 mg/kg – ppm.
Ogórki, które usiłowano wprowadzić na polski rynek, wróciły do nadawcy, nie trafią do hurtowni. Akurat tym razem.
Jak pestycydy wpływają na organizm człowieka
Resztki pestycydów w żywności stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia, stąd restrykcyjne normy i kontrole.
Najgroźniejszymi skutkami chorób spowodowanych przez pozostałości pestycydów w produktach żywnościowych są:
- zmiany nowotworowe, mutagenne i teratogenne
- uszkodzenia układu odpornościowego,
- zaburzenia hormonalne
- choroby układu oddechowego, trawiennego, limfatycznego, skórne.
Pestycydy są szczególnie groźne dla dzieci, osób starszych i wrażliwych, ale też dla palaczy i nadużywających alkohol, gdyż wzmacniają negatywne skutki zdrowotne nałogów.