Produkty zakazane przy wysokim ciśnieniu . Eksperci wyliczają

2023-03-14 16:53

Właściwie zbilansowana dieta przy wysokim ciśnieniu odgrywa niezwykle ważną rolę. Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowali listę zakazanych produktów dla nadciśnieniowców. Lepiej wyeliminować je z menu.

Mężczyzna wykonuje samodzielny pomiar ciśnienia
Autor: Getty Images Produkty zakazane przy wysokim ciśnieniu . Eksperci wyliczają

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z cywilizacyjnych chorób układu krążenia, charakteryzująca się tym, że ciśnienie pacjenta stale przekracza normę. Rozwija się ona powoli i często nie daje objawów, zwłaszcza w początkowych etapach. W Polsce ta przypadłość dotyka co trzecią osobę.

Kluczowym elementem prewencji nadciśnienia tętniczego jest zmiana stylu życia i sposobu odżywiania. Zalecana jest dieta śródziemnomorska, ponieważ obfituje w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy oraz oliwę z oliwek. Przykładem innej diety wskazanej w profilaktyce i leczeniu tej choroby jest dieta DASH. Jej główną zasadą to ograniczenie sodu, tłuszczów zwierzęcych oraz zwiększenie spożycia warzyw i owoców.

Poradnik Zdrowie - Nadciśnienie

Czarna lista produktów dla nadciśnieniowców

Czego powinni unikać nadciśnieniowcy w diecie? Grupa specjalistów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej opracowała listę zakazanych produktów, dla osób zmagających się z tą przypadłością. Znajdują się na niej:

  • pieczywo cukiernicze,
  • pieczywo białe,
  • mleko: pełnotłuste, skondensowane,
  • sery: pełnotłuste, topione, pleśniowe typu bire, tłuste żółte, camembert, roquefort,
  • śmietana i śmietanka do kawy,
  • margaryna,
  • majonez,
  • tłuste mięsa: baranina, gęś, kaczka, tłuste wędliny, konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety, parówki, salami, kabanosy, kiełbasy,
  • smalec, słonina, boczek i podgardle,
  • śledzie oraz ryby solone i wędzone,
  • owoce morza: krewetki, kraby, ostrygi, małże,
  • buliony i tłuste rosoły,
  • warzywa konserwowe,
  • przyprawy: sól, pieprz naturalny, maggi, vegetę, sos sojowy.

Z diety nadciśnieniowcy powinni również wyeliminować potrawy smażone i pieczone wraz z tłuszczem, przekąski (m.in. orzechy solone, frytki, chipsy) oraz słodkości (m.in. ciastka, lody, torty, cukierki, lody, dżemy wysokosłodzone).